Visningstider i mars

Cinematekene i Norge samarbeider om felles digitale visninger i Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. De fleste cinematekene kjører flere forestillinger av hver film. Oversikt over datoer og tidspunkt for visningene på ditt cinematek i mars finner du her.

Visningstider i februar

Cinematekene i Norge samarbeider om felles digitale visninger i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Her er oversikt over alle filmene vi viser i februar med visningstider for ditt cinematek.

Program for Cinematekene

Torsdag 12. februar 2015 - Fredag 27. februar 2015

The Wild Bunch, 1969, regi: Sam Peckinpah

The Wild Bunch

- Bergen, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

En hensynsløs bande rir inn i en søvnig amerikansk småby for å rane den lokale banken. Men de kommer til å bli utsatt for et bakholdsangrep, for en gruppe hodejegere har forskanset seg på taket. På vei ut blir ranerne møtt av et tett kuleregn, og byens sivile havner midt i skuddlinjen. Banden slipper unna og flykter sørover, der de havner midt oppe i den meksikanske revolusjonen.

Torsdag 19. februar 2015 - Tirsdag 24. februar 2015

Douglas

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Pål Bang-Hansen forteller kjapt og effektivt, og leker seg innimellom med filmspråket. Filmen, løselig basert på Haavard Haavardholms roman «De skjulte tjenester», ble lansert som sort komedie, og er også morsom, på et grusomt vis. Samtidig klarer Bang-Hansen til tider å etablere en urovekkende følelse av hva overvåkning kan være, i ytterste konsekvens.

Tirsdag 24. februar 2015 - Søndag 15. mars 2015

Anatomy of a Murder, 1959, regi: Otto Preminger

The Anatomy of a Murder

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

I det som regnes som et av historiens beste rettsalsdramaer spiller James Stewart Paul Biegler, en advokat fra en liten by i Michigan. Han får i oppdrag å forsvare en sjalu løytnant som anklages for mordet på mannen som voldtok hans forførende og vakre hustru. Biegler kastes ut i en hard kamp mot en advokat fra storbyen.

Torsdag 5. mars 2015 - Onsdag 1. april 2015

Exhibition, 2013. Regi: Joanna Hogg

Exhibition

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Joanna Hoggs Exhibition handler om et middelaldrende kunstnerpar, kun kalt D og H, som skal selge sitt eksklusive hus i Vest-London. Filmen utspiller seg hovedsakelig innenfor dette bygget, hvor de to både bor og arbeider, med interntelefon som kommunikasjonsmiddel dem imellom, og store vinduer som nærmest stiller dem ut for omverdenen.

Tirsdag 10. mars 2015 - Søndag 29. mars 2015

Ekteskap på italiensk

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Vittorio de Sica, en av tidenes viktigste italienske filmskapere, lagde ikke mindre enn seks filmer med Sophia Loren. Den fantastiske kjemien dem i mellom er åpenbar i samtlige av dem, men likevel bruser det virkelig over i Ekteskap på italiensk.

Torsdag 19. mars 2015 - Onsdag 22. april 2015

Scarface, 1983, regi: Brian De Palma

Scarface

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Brian De Palmas store gangsterepos fra 1983 fikk ikke helt den varme mottagelsen man skulle tro ut i fra filmens status i dag. Brutaliteten var en ting – tre runder gjennom sensuren med diverse klipp og høringer skulle til før man unngikk den katastrofale ”X”, som sterkt ville ha begrenset filmens muligheter på kino.

Torsdag 26. mars 2015 - Tirsdag 31. mars 2015

Summertime, 1955, regi: David Lean

Summertime

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

David Lean regisserte noen av verdens mest kjente filmer, som Broen over Kwai og Lawrence of Arabia, men filmen som visstnok betydde mest for ham var den lille romantiske komedien om den single sekretæren Jane Hudson fra Ohio som reiser på midler oppspart gjennom et langt arbeidsliv på ferie til drømmebyen Venezia.

Torsdag 9. april 2015 - Torsdag 21. mai 2015

Sunset Boulevard

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Billy Wilders mesterverk, til stede på enhver liste over tidenes beste filmer, er et nettverk av bihistorier, meta-plan og referanser til filmhistorien. Den regnes for å være en av de kraftigste angrepene på Hollywoods filmindustri på film. Men det er den opplagte versjonen. Filmen innehar mange fasetter, og like viktig som bedrag er selvbedrag.

Torsdag 16. april 2015 - Torsdag 23. april 2015

Barbarella, 1968, regi: Roger Vadim

Barbarella

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Før Jane Fonda ble politisk korrekt og stor stjerne innen trimvideosjangeren, var hun Barbarella: «The space age adventuress whose sex-ploits are among the most bizarre ever seen». I dette pop-art overflødighetshornet i Technicolor får hun rikelig anledning til å sprade rundt i de mest outrerte og minimalistiske romkostymene noensinne designet, for Barbarella er ikke bare uskyldig og naiv, hun er også universets mest sexy babe – en som genererer nok seksuell energi til å sprenge den onde keiserens «orgasmatron».

Torsdag 23. april 2015 - Tirsdag 28. april 2015

Stalag 17, 1953, regi: Billy Wilder

Stalag 17

- Bergen, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Stalag 17 er en av Billy Wilders mest underkjente filmer, og en av de mer utypiske filmene med handlingen lagt til andre verdenskrig. Allerede i filmens begynnelse klager fortelleren, Cookie, over alle krigsfilmene som handler om de store heltene, «the flying leathernecks». Hvorfor ikke lage en film om de ekte deltakerne i en krig, spør han, de som blir skutt ned eller ender i en fangeleir?

Torsdag 30. april 2015 - Søndag 10. mai 2015

Midnight Cowboy, 1969, regi: John Schlesinger

Midnight Cowboy

- Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim

Schlesingers film er et sterkt, velskrevet og velspilt drama om kampen for overlevelse i førtiende gates urbane jungel i starten av et nytt tiår. Trass i sin X-rating (senere nedgradert til R), fikk den hele syv Oscar-nominasjoner, og stakk av med tre: beste film, beste regissør og beste manus.