Cinematekene i Norge samarbeider om digitale visninger

på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim.
Mens vi venter på filmmeldingen, viser Cinematekene en utsøkt rekke klassikere og også nye, svært interessante filmer i september og oktober.

Program for Cinematekene

Torsdag 2. oktober 2014

Barry Lyndon

- fra 2.10. på alle Cinematekene

I Barry Lyndon tar Kubrick utypisk nok utgangspunkt i en 1800-talls roman og ønsker å lage et periodedrama, men som alltid på sin måte. Tiden er det sene 1700-tall i England og Irland, der en karaktersvak opportunists fremgang og fall portretteres. Etter 7 år i utlendighet kommer bondegutten og eventyreren Barry tilbake til England og får innpass i aristokratiet. Ved hjelp av diverse taskenspilleri lykkes han med å gifte seg med en av de rikeste enkene i landet. Deretter går det imidlertid bare en vei...

Les mer

Torsdag 9. oktober 2014

The Adventures of Robin Hood

- på Cinematekene fra 9.10.

Utallige versjoner er laget for film og fjernsyn av myten om Robin Hood og hans tapre kamp i Sherwoodskogen mot de slemme som har tatt makten i England mens gode kong Richard Løvehjerte er på korstog og i fangenskap i utlandet. Hollywood-filmen fra 1938 framstår likevel fremdeles som den «opprinnelige» utgaven og preger på alle måter vår oppfatning av eventyret, uavhengig av om vi har sett filmen eller ikke.

Les mer

Torsdag 16. oktober 2014

Regi: Alejandro Jodorowsky 2013

The Dance of Reality

- på Cinematekene fra 16.10.

Alejandro Jodorowsky er nå kanskje bedre kjent for sine tegneserier og tarot enn som filmregissør, men på 70-tallet var han den psykospirituelle filmens mester. John Lennon var overbegeistret etter å ha sett El Topo og overtalte manageren sin til å delfinansiere oppfølgeren The Holy Mountain.

Les mer

Torsdag 23. oktober 2014

Regi: Ivan Reitman

Ghostbusters

- på Cinematekene fra 23.10.

Sjelden har en publikumsfrier som Ghostbusters ikke bare hentet hjem store publikumsmasser og planlagte 300 millioner dollar, men også fått rosende omtale av ledende kritikere. Dette er skrekk-komedien framfor noen.

Les mer