April og mai med variert utvalg klassikere på Cinematekene

Hva har Torsdagsfilmene i april og mai på Cinematekene i Norge til felles? Bare det viktigste: At de er strålende filmer du bør sette din ære i å ha sett i en kinosal før du dør. Sjelden har Cinematekene kunnet presentere et program med større spennvidde når det gjelder sjanger og tidsperiode, filmstil og tematikk. Her møtes Nicolas Cage med Douglas Fairbanks og John Wayne. Og sannelig dukker han også opp, den unge kampsportlegenden Bruce Lee.

Torsdagsfilmen fortsetter visningene på Cinematekene

I desember 2013 vedtok Stortinget å bevilge støtte til cinematekene utenfor Oslo via Film & Kino. Dette betyr at cinematekene rundt i landet kan overleve, og at vår høyst ufrivillige nedlegging av Torsdagsfilmen tidligere i 2013 kan avløses av ny felles visningsaktivitet på alle de sju cinematekene i hele landet i 2014. Og vi har mye spennende, kjent og ukjent, å by på i vårt program for våren 2014.

Program for Torsdagsfilmen

Torsdag 3. april 2014

Raising Arizona - Arizona jr. 
Regi: Joel Coen, 1987

Raising Arizona

18.00 - - Cinematekene

Coenbrødrenes sinnssvake fyrverkeri av en varmhjertet filmkomedie: H.I. McDonnough er vaneforbryter, men ikke en spesielt dyktig en. I fengselet møter han den kvinnelige politikonstabelen Ed, og livet hans får brått ny mening.

Les mer

Torsdag 10. april 2014

Fellinis Roma
Regi: Federico Fellini 1972

Fellinis Roma

18.00 - - Cinematekene

Fellinis Roma er et fiksjonalisert og mytologisert blikk på Roma. Innledningsvis ser vi hvordan bildet av Roma og pubertetens frenetiske seksualitet uløselig knyttes sammen i en ung manns hode. Gjennom et stadig opptog av barmfagre prostituerte, motebevisste prester, elleville komikere, hysteriske filmarbeidere og seksuelt frustrerte ungdommer, møter vi en by preget av kaos og vitalitet.

Les mer

Torsdag 24. april 2014

The Thief of Bagdad
Raoul Walsh, 1924

The Thief of Bagdad

18.00 - - Cinematekene, ikke Kristiansand

Opplev Douglas Fairbanks i eventyrlig utfoldelse i storfilmen fra 1924. Tyven Ahmed forelsker seg i datteren til kalifen i Bagdad under et innbrudd på slottet. I konkurranse med prinser og skurker må helten våge livet for å få sin prinsesse.

Les mer

Torsdag 8. mai 2014

Paradisets barn
Regi: Marcel Carné, 1945

Paradisets barn

18.00 - - Cinematekene (Kr.sand 14.5.)

Paradisets barn er Marcel Carné og Jacques Prevérts (manus) bejublede film om kjærligheten, friheten og kunsten. Et sammensatt, rikt og nyansert drama som står fram som et høydepunkt i den franske filmhistorien. Om denne filmen har Truffaut sagt at han kunne gi avkall på alle sine filmer hvis han hadde laget denne.

Les mer

Torsdag 15. mai 2014

Enter the Dragon
Regi: Robert Clouse, 1973

Enter the Dragon

18.00 - - Cinematekene

Bruce Lee forsøkte lenge å bli skuespiller i Hollywood, men klarte aldri å få fotfeste der. Han var født i USA, men oppvokst i Kina, og utdannet i Amerika. Med bakgrunn i begge land dro han tilbake til Hong Kong og ble superstjerne der. Dermed måtte Hollywood komme til Bruce Lee. Enter the Dragon er den første amerikanske karatefilmen og en av filmhistoriens store suksesser.

Les mer

Torsdag 22. mai 2014

Rio Bravo
Regi: Howard Hawks, 1959

Rio Bravo

18.00 - - Cinematekene (Bergen 5.6)

Rio Bravo er uten tvil en av de beste og kuleste westernfilmene som er laget. Det er særlig den dvelende stilen og den trykkende stemningen som gjør filmen så tilfredsstillende severdig. I tillegg er det mye humor – spesielt i forholdet mellom keitete John Wayne og flørtende Angie Dickinson.

Les mer