Invasion of the Body Snatchers, 1956, regi: Don Siegel

Science fiction: Mennesket

Publisert: 15.12.2016 | Sist endret: 02.01.2017

I 2017 og 2018 kan du glede deg til store doser science fiction på scenen på Torshovteatret og på lerretet her på Cinemateket. Først ute er teaterstykker og filmer som tematiserer mennesket.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Science fiction-genren, det være seg litteratur eller film, har alltid egnet seg til å utforske filosofiske ideer og etiske problemstillinger. Hva er et menneske? Dets tanker og bevissthet? Hva om vi klarer å utvikle kunstig intelligens? Er det det samme som bevissthet? Kan vi betrakte roboter som eiendom dersom de er bevisste? Gjelder menneskerettighetene også for dem? Bør vi begrense deres kapasitet og handlefrihet? Kan maskiner selv ta etiske beslutninger? Filmer som for eksempel Ex Machina, Westworld, A.I., Blade Runner og Demon Seed er alle utmerkede utgangspunkt for å se nærmere på slike problemstillingene.

Filosofi og underholdning

I disse filmene blir slike spørsmål konkretisert og satt i en kunstnerisk og dramatisk setting. De spissformulerer og levendegjør noe som ellers kan virke som vage og teoretiske utfordringer. Her har filmen en helt unik posisjon ved at den kan stille et stort publikum overfor tunge filosofiske og etiske spørsmål, så lenge de pakkes inn i underholdende nok former.

På Cinemateket

De første science fiction-visningene begynner på Cinemateket i starten av januar og vil fortsette utover året og 2018. Del 1 mennesket etterfølges så av del 2 samfunnet, og del 3 universet.

Filmene i januar og februar:

På Torshovteatret

Skuespillerne Janne Heltberg, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad og Herman Bernhoft er teatersjefene på Torshovteatret de neste årene, og de som står bak Nationaltheatrets Sci-fi på Torshov.

– Science fiction rommer fantastiske historier, gjerne basert på filosofiske ideer og etiske problemstillinger. Med seks produksjoner skal vi ta for oss ulike aspekter av sci-fi-sjangeren, og setter opp både klassikere og nyskreven dramatikk. Sci-fi på Torshov blir lekent og eksistensielt teater, på Oslos fineste intimscene, forteller Herman Bernhoft. Det første science fiction-stykket på Torshov er Karel Čapeks R.U. R. med premiere 13. januar.

R.U.R. – Rossums Universal-Roboter

Sci-fi på Torshov

I tillegg vises også disse stykkene på Torshovteatret:

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre