Marie-Hélène Dozo

Marie-Hélène Dozo: Montasjekunst

Publisert: 20.03.2017 | Sist endret: 20.03.2017

Hun har jobbet side om side med Dardenne-brødrene helt siden Løftet i 1996, og har også klippet filmene til andre spennende regissører, som Roberto Minervini. Du får sjansen til å møte Marie-Hélène Dozo når hun kommer til Cinemateket og NFI:LAB i mars.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Den belgiske filmklipperen Marie-Hélène Dozo har klippet mer enn 40 spillefilmer og dokumentarfilmer siden 1989. Hun er den faste klipperen til Dardenne-brødrene, som tilhører det meget eksklusive lille selskapet av regissører som har vunnet Gullpalmen i Cannes hele to ganger. Luc Dardenne har beskrevet seg og broren som en tohodet regissør, hvis filmer er resultatet av en konstruktiv dialektikk. Men når det blir diskusjoner, forteller Dozo, er det hun som får rollen som dommer, for «når man er to mot en er det lettere å bestemme seg». 

Holder sentimentaliteten i sjakk

Isabel Stevens i Sight & Sound påpeker at Dardennes filmer kjennetegnes av en uharmonisk rytme som Dozo er med på å komponere. Filmene åpner ofte brått, og Dozo og Dardenne-brødrene slipper oss ned midt i en karakters hverdag; derifra roer det seg og det er opp til oss å finne ut hva som skjer. Dozo bidrar til å holde sentimentaliteten i sjakk og gir filmene en form som gjør karakterenes liv autentisk ufullstendige og rotete.

Spillefilm og dokumentar

Dozo veksler mellom spillefilm og dokumentarfilm. Hun har blant annet klippet Mahamat-Saleh Harouns En mann som skriker (2010) og Marielle Hellers Diary of a Teenage Girl (2015), men har også jobbet sammen med den italienske regissøren Roberto Minervini, som jobber i USA og står bak fengslende hybrider som Stop The Pounding Heart og The Other Side. Når Dozo klipper for Minervini, pleier han å la henne få jobbe helt alene og fritt med materialet hans i en måned, før de to jobber sammen og «filmene» deres møtes i en kreativ dialog som varer fra to til tre måneder.

Du vil få anledning til å høre Marie-Hélène Dozo fortelle om sitt arbeid på visningen av Dardenne-brødrenes nyeste film Kvinne, ukjent fredag 24. mars , i tillegg til at hun hilder en mesterklasse dagen etter.

Filmoversikt:

  • Løftet (22. mars og 11. april)
  • Barnet (21. mars og 12. april)
  • Gutten med sykkelen (23. mars og 28. mars)
  • To dager, en natt (26. mars og 5. april)
  • Kvinne, ukjent (24. mars) - Møt Marie-Hélène Dozo

Marie-Hélène Dozo

NFI:LAB: Mesterklasse med Marie-Hélène Dozo

NFI:LABs mesterklasse med Dozo arrangeres i samarbeid med Norske Filmklippere. Her vil Marie-Hélène Dozo blant annet snakke om hvordan filmklipperen tilnærmer seg og kommer inn i ulike regissørers verdener. Moderator for dagen er filmklipper og tidligere NFI-filmkonsulent Wibecke Rønset. Mesterklassen holdes på fransk med tolk. Les mer og meld deg på