Alien

Fire filmer og fire regissører, men én heltinne og en legendarisk tøff motstander.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Nasjonalitet:
USA
Produsert:
1979
Regi:
Ridley Scott
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 57min
Med:
Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt

Fire menn, to kvinner og en katt i et romskip møter en voldsom utfordring når de får selskap av en blindpassasjer fra det ytre rom. Romvesenet har ikke bare dårlige manerer og et skrekkinngytende ytre, men også en glupsk appetitt som stilles av at den forsyner seg av besetningen, en etter en. 

Pessimist

På samme vis som i Blade Runner som kom noen år senere, legger regissør Ridley Scott fram for dagen en sterk pessimisme og skepsis på utviklingens vegne. At tittelpersonen i Alien får anledning til å spise seg stor og sterk, skyldes i stor grad romskipets medbragte vitenskapsmann, som er mer interessert i uhyrets potensiale for forskningen, enn for interplanetære arbeidsmiljølover, og gjør sitt ytterste for å beskytte den «ikke-jordiske».

Ellen Ripley

Skikkelsen til Sigourney Weaver er blitt gjenstand for en rekke tolkninger som tar utgangspunkt i det uvanlige i at en romfartshelt i dette tilfellet er en kvinne. Dette har resultert i en del underlige utlegninger om kattens funksjon som det beskyttelsestrengende barnet, og romskipet som allegori for livmoren.

 

Kommentarer

/ Alle kommentarer