Att angöra en brygga

Tage Danielssons mektig populære komedie er en tilsynelatende harmløs harselas, men kan også ses på som en hyllest av anarkiet og det glade vanvidd i det ellers så grå sosialdemokratiske «mønsterbruket» som Sverige var på 1960-tallet. Lignende galskap er ikke blitt laget i skandinavisk film verken før eller siden!

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Att angöra en brygga
Aldersgrense
Alle
Nasjonalitet:
Sverige
Produsert:
1965
Regi:
Tage Danielsson
Format:
35mm
Språk:
Svensk
Tekstet:
Svensk
Spilletid:
1t 46min
Med:
Hans Alfredson, Tage Danielsson, Monica Zetterlund, Gösta Ekman, Katie Rolfsen, Lars Ekborg

Handlingen i filmen er egentlig uten betydning, men kort fortalt går den som følger: En rekke personer er på vei til en øy for å feire sommerkvelden med venner på en hytte, men får problemer med å legge seilbåten inn til brygga, og må inntil videre ankre opp. Ut i fra dette banale utgangspunktet profitterer filmen maksimalt på den fysiske komikken som oppstår når de nyankomne med iherdig hjelp fra vertskapet inne på land forsøker å legge båten inn til brygga.

Komedieknep

Her benyttes et stort register med velkjente komedieknep som trekker veksler på både Chaplin, Keaton og Marx-brødrene. Danielsson nekter seg ingenting, han lar til og med Ann Margritt bryte filmens illusjon ved å henvende seg til publikum, og det er nettopp denne uforutsigbarheten som er filmens fremste styrke. Man vet aldri hva som vil skje. Handlingen følger en slags surrealistisk logikk, der slapstick og gags følger hverandre i en tilsynelatende tilfeldig rekkefølge. Hans Alfredsson dukker opp i en glansrolle som den bisarre einstøingen Garbo og Gösta Ekman varter opp med en glitrende oppvisning i ren fysisk komikk. 

Kommentarer

/ Alle kommentarer

Vises:

Onsdag 28.06.2017
Tancred 20.30 Kjøp billett
Fredag 30.06.2017
Tancred 19.00 Kjøp billett