Fellinis Roma

Fellinis Roma
Regi: Federico Fellini 1972

Fellinis Roma er et fiksjonalisert og mytologisert blikk på Roma. Visningen lørdag 5.april kl. 17.00 åpner med foredraget “Roma som indre, psykologisk realitet og felles menneskelig arketyp. Fellinis Roma, en reise i dybden,” ved Jon Rognlien.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Roma
Nasjonalitet:
Italia/Frankrike
Produsert:
1972
Regi:
Federico Fellini
Språk:
Italiensk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
2t 8min
Med:
Peter Gonzales, Stefano Majore, Britta Barnes, Pia De Doses

Innledningsvis ser vi hvordan bildet av Roma og pubertetens frenetiske seksualitet uløselig knyttes sammen i en ung manns hode. Gjennom et stadig opptog av barmfagre prostituerte, motebevisste prester, elleville komikere, hysteriske filmarbeidere og seksuelt frustrerte ungdommer, møter vi en by preget av kaos og vitalitet. Filmen er et speil på det italienske lynnet, på det livsbejaende kaoset som har formet Fellini selv og i neste omgang hans filmer.

Anna Magnani siste rolle

Når skuespillerinnen Anna Magnani dukker opp mot slutten av filmen, er det som en ring er sluttet. Både hun og Fellini fikk sine store gjennombrudd i Rom – åpen by og nå møtes de igjen i hennes aller siste film. For Fellini blir Magnani stående som inkarnasjonen av alle Romas motsetninger:

Hun kunne på en måte stå som et symbol på Roma, et Roma sett som en hore og en vestalinne, aristokratisk og utslitt, trist og komisk – jeg kunne ha fortsatt til i morgen.”

Roma i filmen - filmen i Roma

I samarbeid med Det italienske kulturinstituttet, Universitetet i Oslo og Den internasjonale filmfestivalen i Roma byr vi på en filmserie og en seminarhelg viet Roma. Vi viser noen av de virkelige store, klassiske italienske filmene, samt et pent knippe helt nye filmer og dokumentarer med handlingen lagt til byen.

Fondazione Cinema

Kommentarer

/ Alle kommentarer