Kniven i vannet

Kniven i vannet er et trekantdrama, i en båt på en øde innsjø, et kammerspill som utspiller seg i løpet av én dag. Dette var Polanskis første spillefilm etter at han var ferdig med filmskolen i Lodz, hans eneste polske spillefilm og kanskje en viktigere film enn mye regissøren har laget senere utenfor Polen.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Nóz w Wodzie
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Polen
Produsert:
1962
Regi:
Roman Polanski
Format:
35mm
Språk:
Polsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 34min
Med:
Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

Relatert

Polanskis fascinasjon for menneskelig grusomhet og vold og i å utforske komplekse spenninger i nære relasjoner er svært tydelig i denne filmen. Tre karakterer spiller ut et intenst trekantdrama. Andrzej er en 40-årig sportsjournalist på vei til båten sin for å dra ut på en båttur sammen med kjæresten Krystana. En ung mann stiller seg rett foran bilen og lar seg ikke tvinge til å hoppe til siden. Andrzej må bremse for haikeren. Første slag er tapt og Krystana noterer seg hendelsen. Nå må Andrzej overbevise både seg selv og sin kvinne om at han fortsatt har autoritet og kontroll. Han inviterer haikeren med på båtturen.

Filmen er visualiseringen av en velkjent konflikt, en maktkamp ingen av de to mennene egentlig kan vinne. I Polanskis regi fått den en ny og spennende utforming. Debutfilmen ble hans internasjonale gjennombrudd med hovedpris i Venezia, Oscarnominasjon og USA-lansering på førstesiden i Time.

Nytt billettsystem

Vi holder på å bytte til et nytt billettsalgssystem. På grunn av tekniske utfordringer, har dette vist seg å ta lenger tid enn planlagt. Frem til det nye billettsystemet er på plass, kan du enten reservere billett (billett@nfi.no) eller kjøpe billett i billettluka.

 

Kommentarer

/ Alle kommentarer