Andrej Rubljov

Under headingen Månedens klassiker finner du godbiter fra filmhistorien som foreligger i restaurerte utgaver, enten digitalt eller på film.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Andrey Rublev
Nasjonalitet:
Sovjetunionen
Produsert:
1966-69
Regi:
Andrej Tarkovskij
Språk:
Russisk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
3t 1min
Med:
Anatolij Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolaj Burlyaev, Nikolaj Grinko, Nikolaj Sergejev

Andrej Rubljov er Tarkovskijs legendariske, tre timer lange film i sort-hvitt om ikonmaleren Andrej Rubljov, som i en kunstnerisk krise forlater det trygge klosteret og begir seg ut i middelalderens Russland.
Hypnotisk, mangefasettert, visuelt praktfull og fascinerende på så mange og til dels uventede måter, er dette Tarkovskij på sitt mest storlagne. The Guardian kåret i 2010 Andrej Rubljov til tidenes beste arthousefilm, og hevdet at det er en film som bør oppleves mer enn den behøver å forstås: «We’re reminded of what beauty is. It is as close to transcendence as cinema gets.»

Kunstnerens ansvar som samfunnets talerør

Når Rubljov legger ut på sin reise, er det i en tid preget av moralsk og politisk forfall. Rubljov blir vitne til en rekke grusomheter og må kjempe for å beholde sin tro og sin menneskelighet. Filmens syv deler viser viktige episoder i Rubljovs liv, episoder som på forskjellige måter kan ha virket inn på hans utvikling som kunstner. Filmen er på ingen måte strengt biografisk, Tarkovskij har heller tatt utgangspunkt i ikonene som er tilskrevet Andrej Rubljov og vevd historier rundt sentrale tema i dem. Slik blir filmen kanskje mye mer autentisk enn en biografi noen gang kan bli. Det sentrale temaet i filmen blir kunstnerens ansvar som samfunnets talerør, noe som krever en total ærlighet, og Tarkovskijs problemer med densovjetiske sensuren sier vel alt om nettopp Tarkovskijs egen ærlighet.

Kommentarer

/ Alle kommentarer