Cleopatra, 1963, regi

Hva er 70mm?

Publisert: 12.12.2012 | Sist endret: 10.02.2017

Størrelsen betyr av og til faktisk alt! Men hva er egentlig 70mm og hvorfor er det så spesielt at vi arrangerer en helt egen festival?

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Helt siden den første utgaven av 70mm-festivalen i 2000, har vi hevdet at Size does matter! 70mm-film har nemlig 2,5 ganger så stort bilde som normal 35mm kinofilm, noe som resulterer i et bilde som oppleves mye skarpere, klarere og nesten tredimensjonalt. Det er ikke bare bildet som er i en klasse for seg. Lyden fra 70mm-filmene blir gjengitt fra hele fem frontkanaler, i tillegg til surround, noe som gjør at å høre disse filmene med den originale lydmiksen kun kan skje hos oss. Filmene vi viser er enten originaler eller restaurerte verk i analoge kopier.

Kino versus TV

Da TV virkelig begynte å få fotfeste på 1950-tallet, gikk det utover kinobesøket. Bransjen var nødt til å finne på noe som kunne lokke folk tilbake til kinosalene. Svaret ble blant annet bredfilmsformatet, som muliggjorde episke, spektakulære filmforestillinger, og 70mm-formatet var selveste kremen av kremen innen bredformatsfilm. Publikum likte det, og strømmet nok en gang til kinoene, for å møte Lawrence og Maria von Trapp, reise ut i verdensrommet og jorda rundt, se storslåtte og fantastiske scenarier i ypperste kvalitet.

Publikumssuksess

Og da den første 70mm-festivalen gikk av stabelen på Cinemateket, traff også den et stort og sammensatt publikum. Siden den gang har interessen, både i innland og utland, bare økt. Festivalkurator Jan Eberholst Olsen forklarer at med den raske digitaliseringen er festivalen viktigere enn noensinne.

- Her kan du få en spesielt autentisk opplevelse, se filmer slik de ble sett i sin samtid. Dette er kun mulig med analog film, forklarer Olsen. Og legger til: En god film blir bedre på 70mm, en skikkelig god film blir fantastisk!