Joseph L. Mankiewicz, Rouben Mamoulian & Darryl F. Zanuck

70mm-festival er i gang!

Publisert: 03.02.2017 | Sist endret: 28.08.2017

Fra 25. august er det 70mm-festival med film innen ulike genrer og fra ulike land. For 12. gang feires det ultimate analoge filmformatet 70mm hos oss. I ti dager får du muligheten til å se filmene slik de var ment å oppleves – på stort lerret, med knivskarpt bilde og 6-kanals stereolyd.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Festivalen fokuserer på en tidsperiode da filmstudioene i Hollywood satset og vant publikum tilbake i kinosalene i konkurranse med fjernsynet. Bredfilmformat, stereolyd og det å gjøre filmopplevelsen til noe helt spesielt som kun kan oppleves i kinosalen har gitt noen av filmhistoriens største øyeblikk. 70mm-formatet hadde sin storhetstid fra siste halvdel av 50- og utover 60-tallet, men har blitt revitalisert flere ganger, og brukes nå igjen aktivt av amerikanske regissører som Christopher Nolan, Paul Thomas Anderson og Quentin Tarantino. Programmet på årets 70mm-festival gjenspeiler denne utviklingen, med filmer fra de ulike tiårene.

-       Vi viser filmene akkurat slik de ble vist da de hadde premiere – på 70mm bred analog film, noe svært få andre kinoer fortsatt kan vise, forteller Cinematekets leder, Jan Langlo.

Festivalen åpner med Stanley Kubricks mesterverk 2001: En romodyssé (1968), en av tidenes mest ikoniske science fiction-filmer. Programmet spenner deretter vidt – fra en syngende Clint Eastwood i Paint Your Wagon til Tom Cruise i Top Gun, via storfilmer som Lawrence of Arabia, The Sound of Music og Cleopatra og østtysk 70-talls science fiction Signale, kunstnerportrettet Goya, westernfilmen Cheyenne Autumn av mesterregissør John Ford til Tarantinos The Hateful Eight og Interstellar av Christopher Nolan.

Unike filmopplevelser!

På 60-tallet var gjerne forestillingene på storfilmer som Lawrence of Arabia og The Sound of Music utsolgt flere uker i forveien. Publikum planla kinobesøket sitt på samme måte som en kveld på teateret eller en konsert. Selve kinobesøket var en langt mer høytidelig og forventningsfull opplevelse enn det er i dag, og presentasjonen av filmene var mer seremoniell og teatralsk, med flotte scenetepper, vignettmusikk og pauser i visningen av de ofte svært lange filmene, som elementer i publikums helaftens kinobesøk.

-       Vi forsøker å gjenskape noe av denne kinoopplevelsen under 70mm-festivalen, av historiske grunner, men også for å understreke at dette ikke er noe du får oppleve så ofte, forteller Jan Eberholst Olsen, som er kurator og primus motor for 70mm-festivalen for tolvte gang.

Analoge filmkopier har blitt svært verdifulle, og 70mm-kopier lånes sjeldent eller aldri ut fra filmarkiv. Mange originale 70mm-kopier er uerstattelige, og dette kan være siste gang filmene blir vist akkurat slik filmskaperen ønsket at publikum skulle oppleve filmen.

Til årets festival har vi fått tilgang på helt nye kopier av flere av filmene, blant annet Lawrence of Arabia og 2001: En romodyssé, og i tillegg har vi fått låne tre svært sjeldne øst-tyske filmer fra filmselskapet DEFA, sier Olsen.