Trollmannen fra Oz

Trollmannen fra Oz, 1939, regi: Victor Fleming

Trollmannen fra Oz var hovedrolleinnehaveren Judy Garlands fargerike gjennombruddsfilm.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
6 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
1939
Regi:
Victor Fleming
Format:
35mm
Språk:
Engelsk
Spilletid:
1t 42min
Med:
Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Bruke

Trollmannen fra Oz vises på en utekstet 35mm-kopi på Cinemateket fredag 5. januar. Visningene på Barnas Cinematek (7. januar og 17. februar) vises på Blu-ray med norsk tekst.

Populærkulturelt referansepunkt

Forelegget for filmen var en bok av L. Frank Baum, men det var filmen som gjorde eventyrlandet Oz og alle dets rare innbyggere til kulturelle arketyper. I ettertid har historien vært til inspirasjon for både George Lucas’ Star Wars og David Lynchs Wild at Heart, og filmen er fremdeles en klassiker med tidløs sjarm og et viktig referansepunkt innen populærkulturen.

We're not in Kansas anymore!

Garland spiller lille Dorothy, som når hunden hennes Toto trues med en tidlig død, ønsker seg til et sted bakenfor regnbuen - og havner der. I Oz blir hun tatt i mot som en heltinne (ved ankomst tar hun nemlig knekken på den onde heksen fra Øst), men snart er idyllen over. En annen heks, som er like ond som den første, har blinket seg ut Dorothys rubinrøde sko og dreper gjerne for å få kloa i dem. Dorothy lengter hjem til trygge Kansas, og den eneste som kan hjelpe henne er Trollmannen. Dorothy legger i vei for å finne ham, i følge med tre andre som også savner noe de gjerne skulle hatt.

Turbulent innspilling

Innspillingen av Trollmannen fra Oz var ganske turbulent. Victor Fleming er den som krediteres som filmens regissør, men det var faktisk hele fem (!) involvert. Fleming tok over etter at George Cukor, Norman Taurog, Richard Thorpe og King Vidor, som slett ikke var noen amatører, fikk fyken. Alt bråket til tross, da filmen gikk opp på kino, ble den en durabelig suksess.

Kommentarer

/ Alle kommentarer