Lost in Paris

Lost in Paris, 2016, regi: Dominique Abel og Fiona Gordon

Selv om filmene deres har vært vist ved en rekke filmfestivaler, blant annet har de blitt plukket ut til Cannes flere ganger, må Abel og Gordon kunne sies å være en god bevart hemmelighet. Når vi nå velger å vise Lost in Paris som Månedens film, og i tillegg viser to av deres andre spillefilmer (Iceberg og The Fairy), håper vi flere får øynene opp for dem.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Paris pieds nu
Aldersgrense
Alle
Nasjonalitet:
Frankrike
Produsert:
2016
Regi:
Dominique Abel og Fiona Gordon
Format:
DCP
Språk:
Engelsk og fransk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 23min
Med:
Dominique Abel, Fiona Gordon, Emmanuelle Riva, Pierre Richard, Philippe Martz

Relatert

Relaterte artikler

Kan hende vi falt pladask fordi de to så tydelig viderefører deler av filmhistorien vi holder høyt. Her er spor av Buster Keatons perfekte timing, men også sosiale kommentarer som hos Charles Chaplin. Her er absurd humor som hos Jacques Tati, men også poetisk tristesse som hos Kaurismäki. Her er ablegøyer som hos Helan og Halvan, men også en stor porsjon romantisk og fargerik (forviklings-)komedie. Men som flere anmeldere har påpekt så skiller dette paret seg virkelig ut, det er ingen som lager den slags filmer nå for tiden («Defiantly marching to a different drummer than anyone else at the moment…» som Todd McCarthy skrev i The Hollywood Reporter). Selv sier Abel og Gordon at de liker å være en motvekt til den rådende kynismen der ser rundt seg, og ønsker å vise i filmene sine hvordan man kan snu fortvilelse til noe håpefullt. Resultatet er sjarmerende, søtt, underholdende og ikke minst – forfriskende annerledes.

Mangeårig samarbeid

Belgiske Dominique Abel og kanadiske Fiona Gordon møttes for mange år siden på Jacques Lecoqs teaterskole i Paris. Sammen dannet de teaterkompaniet Courage mon amour i Brussel, men etter å ha jobbet med teater noen år, besluttet de på 1990-tallet å lage en kortfilm og fikk da en tredje person med på laget, franskmannen Bruno Romy. Etter å ha laget ytterligere noen kortfilmer, spillefilmdebuterte denne trioen i 2005 med Iceberg, en romantisk komedie om livskriser og seilturer. Deretter fulgte Rumba i 2008, om et dansegladlærerpar som havner i en bilulykke, The Fairy i 2011, om en resepsjonist som møter en fe i trøbbel, og i 2016 kom denne, Abel og Gordons første film som regiduo. Filmen hadde verdenspremiere på Telluride Film Festival i 2016 og som den første av filmene deres fikk den kinodistribusjon i USA via det uavhengige amerikanske distribusjonsselskapet Oscilloscope, grunnlagt av Beastie Boys-medlem Adam Yauch.

Hjelp meg!

I snørike Canada mottar bibliotekaren Fiona en dag et brev fra sin tante Martha, en tidligere danser som i årevis har bodd i Paris. «Hjelp meg» skriver Martha, hun er nemlig i ferd med å bli tvangsinnlagt på gamlehjem. Fiona pakker sekken for å komme Martha (nydelig gestaltet av Emmanuelle Riva) til unnsetning, men det skal vise seg at Paris byr på en del utfordringer. Etter noen strabasiøse runder i metroen, kommer Fiona frem til Marthas leilighet, bare for å finne ut at Martha er borte. Snart har Fiona falt i Seinen og mistet sekk, klær, veske og lommebok og er på randen av fortvilelse. Verre skal det bli, eller kanskje bedre, da den grenseløse, men optimistiske uteliggeren Dom fatter interesse for henne.

«I’d go as far as to promise that Lost in Paris offers the three most delightful sight gags you’ll see on screen all year.»

Peter Debruge – Variety.

«Thank goodness for burlesque duo Abel and Gordon. They are, simply put, the two funniest clowns working in cinema today.»

Todd McCarthy – The Hollywood Reporter

Kommentarer

/ Alle kommentarer

Vises:

Torsdag 23.11.2017
Tancred 21.00 Kjøp billett
Fredag 24.11.2017
Tancred 20.30 Kjøp billett
Søndag 26.11.2017
Lillebil 20.00 Kjøp billett
Onsdag 29.11.2017
Tancred 21.00 Kjøp billett
Torsdag 30.11.2017
Tancred 21.00 Kjøp billett
Torsdag 14.12.2017
Tancred 21.00 Kjøp billett
Søndag 17.12.2017
Tancred 21.00 Kjøp billett
Tirsdag 19.12.2017
Tancred 21.00 Kjøp billett
Torsdag 21.12.2017
Tancred 21.00 Kjøp billett
Fredag 22.12.2017
Tancred 20.45 Kjøp billett