Postmannen

Regi: Michael RADFORD

Ja, hva kan vel være mer naturlig enn å pare Neruda med Postmannen, Michael Radfords Oscar-nominerte klassiker fra 1994?

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Il Postino
Aldersgrense
Alle
Nasjonalitet:
Italia/Frankrike/Belgia
Produsert:
1993
Regi:
Michael Radford & Massimo Troisi
Format:
35mm
Språk:
Italiensk/Spansk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 48min
Med:
Philippe Noiret, Massimo Troisi

Tre år etter flukten fra Chile var Pablo Neruda fortsatt i eksil, og tilbrakte sommeren 1952 på Capri. Også i Postmannen befinner han seg på en italiensk øy, i selskap av sin kone og en ivrig postmann. Mario vil ikke bli fisker som sin far, og har slått til på et vikariat ved øyas postkontor. Mesteparten av jobben består i å bringe brev og pakker til Neruda fra kolleger (og kvinnelige beundrere) verden over, og de to innleder et vennskap som påvirker Marios syn på politikk, språk og poesi. Ikke minst får han hjelp av Neruda til å overvinne sin sjenanse overfor Beatrice – som han er forelsket i – gjennom sine egne dikt.

Postmannen har forblitt en publikumsfavoritt, ikke bare på grunn av kjærlighetshistorien og de virkelig utsøkte bildene. Uten å overforenkle Nerudas tankegods og litterære grunnsyn klarer filmen å formidle den kraften som kan ligge i ord – som brobygger mellom mennesker og mellom vår indre og ytre verden, eller som en kilde til mistenksomhet i et Italia preget av kommunistenes frammarsj. Philippe Noiret (Cinema Paradiso) ruver i rollen som Neruda, men filmens store beholdning er Massimo Troisi, som spiller Mario med en livsappetitt og uimotståelig klønete sjarme som er verdt inngangspengene alene. Tragisk nok utsatte han en hjerteoperasjon for å kunne spille i filmen og døde dagen etter siste opptak.

Kommentarer

/ Alle kommentarer