Kjempen

Kjempen, 2016, regi: Johannes Nyholm

Med vårt konsept Second Run får du sjansen til å se filmer som vi mener er spesielt gode og som vi synes fortjener mer oppmerksomhet enn de fikk da de ble satt opp på kino. Filmer som fortjener en runde til, en Second Run.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Jätten
Aldersgrense
9 år
Nasjonalitet:
Sverige
Produsert:
2016
Regi:
Johannes Nyholm
Format:
DCP
Språk:
Svensk tale
Tekstet:
Norsk tekst
Spilletid:
1t 30min
Med:
Christian Andrén, Johan Kylén, Anna Bjelkerud, Linda Faith

Svenske Johannes Nyholm har vakt oppmerksomhet og begeistring for kortfilmene sine – spesielt den hysteriske Las Palmas, hvor en ettåring (hans egen datter) raver rundt i en bar som en full sydenturist. Med Kjempen gjør Nyholm sin lenge etterlengtede spillefilmdebut, og han skuffer ikke. Kjempen ligner ikke på noe annet, og har alt som skal til for å bli en kommende kultklassiker. Filmen handler om Rikard, en fysisk deformert og autistisk mann i 30-åra som spiller boules på konkurransenivå, og drømmer om å bli gjenforent med moren sin, som han vært adskilt fra siden fødselen.

Hjerteskjærende, eksentrisk og tidvis veldig morsom

Sammenligningen med David Lynch’ Elefantmannen er både opplagt og relevant, og Kjempen er en film som er både hjerteskjærende, eksentrisk og tidvis veldig morsom. I kjernen av filmen ligger en tematikk som er både seriøs og oppriktig: det handler om å være utenfor i et samfunn som ser på seg selv som både inkluderende, tolerant og empatisk. Kjempen ble kåret til årets beste film i Sverige i 2016, og har vunnet en rekke priser. «En viktig film. Kjempen gjør det uglamorøse vakkert gjennom stilsikre grep.» (VG).

Kommentarer

/ Alle kommentarer