RISK

Historien om Wikileaks og Julian Assange. Debatt etter filmen med Mads Andenæs, Hanne Eggen Røislien og Petter Ljunggren. Ordstyrer er Ingerid Salvesen.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2016
Regi:
Laura Poitras
Format:
DCP
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 26min + debatt
Med:
Julian Assange

Er Julian Assange en martyr for åpenhet og demokrati eller en narsissistisk hacker-terrorist som kun dyrker sitt eget ego? Og hvordan er det mulig at noen, i en rettsstat, kan havne i et juridisk limbo og de facto husarrest uten tiltale og dom, slik Julian Assange er i den ecuadorianske ambassaden i London?

Kontroversiell

Laura Poitras har filmet utviklingen i Wikileaks siden 2010. Det har blitt en veldig interessant, men også kontroversiell film. Dette skyldes både Julian Assanges reaksjon, som har truet med å saksøke regissør Laura Poitras for titalls millioner kroner, og den både personlige og samtidig etterforskende formen på filmen. Dette er en unik blanding av en flue-på-veggen-dokumentar og en personlig fortelling der filmskaperens egne følelser og relasjoner blir en del av handlingen.

Syv års opptak

Filmen er tatt opp over 7 år, fra fra publiseringen av "Collatoral murder"-videoen som kom fra Chelsea (tidl. Bradley) Manning i 2010 og fram til Wikileaks beryktede publisering av eposter fra det amerikanske demokratiske partiet, som noen mener ga Donald Trump valgseieren og som FBI etterforsker som resultat av russisk hacking og ikke en intern varsler. Filmen gir et veldig nært bilde av personen Julian Assange og hans nærmeste medarbeidere. Samtidig så rekapitulerer den de viktigste hendelsene i Wikileaks levetid. Filmen kom først ut i 2016 og hadde premiere på Cannes-festivalen. Siden det har Poitras både filmet mer og klippet om filmen slik at den får med seg Trumps valgseier og kontroversen rundt Assanges rolle i dette.

Assange

Julian Assange sitter i en de facto husarrest i den ecuadorianske ambassaden i London. Han tør ikke, antageligvis med svært god grunn, forlate sitt asyl og gå ut på gaten, fordi han frykter arrestasjon og utlevering til USA der han kan bli tiltalt og dømt til lang fengselsstraff under svært tøffe vilkår om man skal tro på enkelte amerikanske politikere og etterforskere. Assange har per dags dato ingen tiltale mot seg men er likevel fanget i husarrest. Hvordan er dette mulig i en rettsstat? Dette vil vi ta opp i diskusjonen etter filmen.

Visningen er arrangert av Oslo Dokumentarkino og Fritt Ord. les mer her

Kommentarer

/ Alle kommentarer