Cinema Futures

Cinema Futures, 2016, regi: Michael Palm

Vi feirer verdens filmarvdag 27. oktober med tre nye dokumentarer om filmhistorie og kinokultur.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
Alle
Nasjonalitet:
Østerrike
Produsert:
2016
Regi:
Michael Palm
Format:
DCP
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Utekstet
Spilletid:
2t
Med:
Martin Scorsese, Christopher Nolan, Apichatpong Weerasethakul, Tacita Dean, Grover Crisp

«Da jeg var ferdig med min siste film på 35mm i 2011, rådet en dyster stemning på filmlaboratoriet. Man beklaget seg over færre oppdrag og nedgangen i kinobesøket. Det var usikkerhet overalt. Plutselig begynte mange kollegaer å bekymre seg for fremtiden. Mer enn tidligere. Hvem er det som er interessert i å se det vi lager? Så kom 2012. Først gikk Kodak konkurs. Så døde Chris Marker. Fuji sluttet å produsere råfilm. Med ett virket vår filmverden så annerledes. Noen få år tidligere var en digitalt presentert film noe eksklusivt. Jeg mislikte det. Riper, støv og det optiske lydsporet var noe som hørte til mine sterkeste filmopplevelser. Men nostalgi er ikke en mulighet. I mellomtiden har laboratoriet stengt. Vi fortsetter.»

Det digital skiftet

Ordene tilhører den østerrikske forfatteren og filmskaperen Michael Palm, og skildrer hvordan han opplevde den digitale revolusjonen på filmfeltet. Da Det østerrikske filmmuseet fylte 50 år, tok de initiativ til en film som skulle diskutere filmens fremtid. Palm tok utfordringen og har laget en dokumentar som metodisk forklarer hva det digitale skiftet egentlig er og hvilke konsekvenser det har hatt og kan komme til å få for film.

Fra analoge kopier til terrabytes

Han tar oss med inn i ulike filmarkiv, helt ned til hyllene med ruller av nitrat og celluloid, alle de analoge skattene som til dels fremdeles venter på å bli undersøkt og katalogisert. Filmarkivarer verden over har lagt ned tusenvis av timer de siste årene på å scanne analoge filmer til digitale formater, et arbeid som stadig kan minne om et sisyfosarbeid når maskinvare blir utdatert og konverteringsjobben er uendelig. Hvor mange terrabyte består filmhistorien egentlig av? Palm tegner opp enkelte drømmescenarier, men også noen skrekkvisjoner, der sistnevnte er at filmhistorien mer eller mindre blir borte for oss – forvandlet til korrupte eller krypterte filer som ikke lar seg lese.

Filmarkiv-utfordringer

Cinema Futures kan litt lettvint beskrives som en lyninnføring filmarkiveringsfaglige spørsmål. Det er en dokumentar som er nokså nerdete, men samtidig en film for alle som er opptatt av det som er vår tids viktigste kulturuttrykk. Du møter filmskapere som Martin Scorsese og Apichatpong Weerasethakul, Sonys filmrestaureringsgud Grover Crisp og filmskaperen Christopher Nolan, som her nok en gang gjentar budskapet sitt om at vi mister noe det øyeblikket det ikke produseres analog film lenger. Filmen viser blant annet hvordan Kodak-anlegget i Rochester rives i 2015. I ettertid har Kodak faktisk tatt opp igjen produksjon av celluloid. Kanskje ser fremtiden lys ut?

Kommentarer

/ Alle kommentarer