Little Wing

Little Wing, 2016, regi: Selma Wilhunen

Velkommen til filmhelg med fokus på nordisk film. Vi viser alle de nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris. Mellom visningene serverer vi forfriskninger og filmene vises med foredrag, samtaler og spennende gjester.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Tyttö nimeltä Varpu
Nasjonalitet:
Finland
Produsert:
2016
Regi:
Selma Vilhunen
Format:
DCP
Språk:
Finsk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 40min
Med:
Linnea Skog, Paula Vesala, Lauri Maijala, Santtu Karvonen, Outi Mäenpää

Relatert

Å vokse opp som eneste barn av en enslig mor er ikke lett. Spesielt ikke for Varpu, den tolv år gamle hovedpersonen i Little Wing, glitrende spilt av Linnea Skog. Hun er på god vei inn i voksenlivet med en mor som oppfører seg mer som en jevnaldrende søster enn en ansvarsfull mor. De to bor alene og Varpu har aldri møtt faren sin. På rideskolen har alle jentene vellykkede foreldre og fine biler. Varpus mor har ikke en gang førerkort.

Filmen utforsker Varpus forhold til moren, mens de begge forsøker å finne seg selv og sin uavhengighet. Varpu forsøker også å finne sin ukjente far. Hun stjeler en bil og kjører til ham, men det viser seg at han ikke er helt som hun har forestilt seg.

Psykoanalytisk foredrag

Cecilie Hillestad Hoff fra Norsk Psykoanalytisk forening holder foredrag om filmens tematikk rett etter filmen.

Om regissør Selma Vilhunen

Selma Vilhunen (f. 1976) er en Oscar-nominert regissør/manusforfatter med base i Helsingfors. Hun jobber med spille- og dokumentarfilm og var med på å starte produksjonsselskapet Tuffi Films. Hun studerte filmregi ved Turku Polytechnic / Arts Academy. Hun har vunnet den finske konkurransen ved Tampere Short Film Festival to ganger, med dokumentarfilmene Minun pikku elefanttini (2003) og Ponitytöt (2008). Spillefilmen Pietà (2007) fikk en Venla-pris for beste finske tv-film det året. Hennes kortfilmkomedie Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012) ble nominert til Oscar i 2014. Samme år regisserte hun dokumentaren Laulu, og sammen med franske Guillaume Mainguets regisserte hun kortfilmen Tyttö ja koirat, med premiere på Directors’ Fortnight i Cannes.

Hennes langfilmdebut Tyttö nimeltä Varpu hadde verdenspremiere på Toronto Film Festival 2016 og er senere vist på mer enn 20 internasjonale festivaler. Unge Linnea Skog mottok en Jussi-pris for beste kvinnelige skuespiller og en Nordic Star-pris ved BUFF i Malmö. Vilhunens dokumentar Hobbyhorse Revolution om en subkulturell bevegelse blant tenåringer i Finland hadde verdenspremiere ved Tampere Film Festival i 2017, der den mottok to priser, blant dem hovedprisen. Regissørens neste langfilm, Hölmö nuori sydän, blir lansert i Finland neste år.

Om Nordisk Råds Filmpris

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. år deles Nordisk råds filmpris ut for 14. gang. I fjor mottok Joakim Trier prisen for Louder than Bombs. Tidligere år har den gått til markante filmer som Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem: Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Kommentarer

/ Alle kommentarer