Sameblod

Sameblod, 2016, regi: Amanda Kernell

Velkommen til filmhelg med fokus på nordisk film. Vi viser alle de nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris. Mellom visningene serverer vi forfriskninger og filmene vises med foredrag, samtaler og spennende gjester.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
9 år
Nasjonalitet:
Sverige
Produsert:
2016
Regi:
Amanda Kernell
Format:
DCP
Språk:
Svensk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 50min
Med:
Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj Doris Rimpi

Relatert

Elle Marja, 14, er en samisk jente. På 1930-tallet blir hun utsatt for rasisme og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Hun begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur.

Sameblod fikk strålende mottakelse og har vunnet en rekke priser etter premieren i Venezia i september 2016. Dette er en film med en appell som er langt bredere enn urbefolkningstemaet skulle tilsi.

«En av årets beste nordiske filmer.»

– Natt & Dag

Panelsamtale om sterke kvinneroller

Etter filmen blir det panelsamtale om sterke kvinneroller på film med Montages-redaktør Karsten Meinich, regissør Iram Haq og skuespillerne Marte Magnusdotter Solem og Lisa Loven Kongslien.

Om manusforfatter/regissør Amanda Kernell

Amanda Kernell (f. 1986) avsluttet sin regiutdannelse ved Den Danske Filmskole i 2013. Siden 2006 har hun regissert flere kritikerroste kortfilmer, blant andre Stoerre Vaerie (2015), piloten til Sameblod, som hadde premiere på Sundance og vant flere priser, blant andre publikumsprisen ved Göteborg filmfestival i 2015 og beste kortfilm i Uppsala. Sameblod er hennes langfilmdebut. Filmen hadde verdenspremiere ved Venice Days i 2016, der den vant Europa Cinemas Labels pris for beste europeiske film og en Fedeorapris for beste langfilmdebut. Den er senere vist ved mer enn 20 festivaler og har mottatt en rekke andre utmerkelser, for eksempel spesialjuryens pris og beste kvinnelige skuespiller (Lene Cecilia Sparrok) i Tokyo, og Dragon-prisen for beste nordiske film og Sven Nykvistprisen for beste foto (Sophia Olsson) i Göteborg.

Parallelt med Sameblod har Kernell regissert mellomlengdefilmen I Will Always Love You Kingen. Hennes neste langfilmprosjekt er samtidsdramaet Charter. Hun ble kåret til en av de ti fremste kvinnelige regissørene i Europe! Voices of Women in Film.

Om Nordisk Råds Filmpris

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. år deles Nordisk råds filmpris ut for 14. gang. I fjor mottok Joakim Trier prisen for Louder than Bombs. Tidligere år har den gått til markante filmer som Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem: Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Kommentarer

/ Alle kommentarer