Forældre

Forældre, 2016, regi: Christian Tafdrup

Velkommen til filmhelg med fokus på nordisk film. Vi viser alle de nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris. Mellom visningene serverer vi forfriskninger og filmene vises med foredrag, samtaler og spennende gjester.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Forældre
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Danmark
Produsert:
2016
Regi:
Christian Tafdrup
Format:
DCP
Språk:
Dansk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 26min
Med:
Miri Ann Beuschel, Emilia Emperatore Bjørnvad, Anton Honik, Søren Malling

Relatert

Når sønnen Esben flytter ut, bestemmer foreldrene seg for å flytte til en leilighet i byen. Ved en tilfeldighet er leiligheten de bodde i da de flyttet sammen første gang som studenter, til salgs, så de kjøper den og begynner å innrede den med ting de hadde da de var unge. Men så våkner de en dag og oppdager at de faktisk har blitt tretti år yngre, og jevnaldrende med sønnen sin. Dette ukonvensjonelle plotpremisset danner kjernen i et uforutsigbart og velspilt drama som kan forstås på ulike måter.

«Endelig! En dansk film, der leger med fantasien (…) forbasket befriende»

– Danmarks Radio.

Regissørsamtale

Psykoanalytiker Kari Høydahl intervjuer regissør Christian Tafdrup etter filmen.

Om manusforfatter/regissør Christian Tafdrup

Christian Tafdrup (f. 1978) er en kjent filmskaper og skuespiller. Som skuespiller har han vært med i mer enn 30 filmer og tv-serier siden han gikk ut av Statens Teaterskole i 2003. Han spilte i Susanne Biers Efter brylluppet og i de populære danske tv-seriene Lærkevej og Borgen, som ga ham en Robert-pris for beste mannlige birolle i 2014. Tafdrup har regissert tre kortfilmer, blant dem En forelskelse, som ble satt opp på mer enn 30 festivaler og mottok en Robert-pris for beste kortfilm. Forældre er hans langfilmdebut. Filmen hadde verdenspremiere på Tribeca Film Festival i New York i 2016, og har deretter blitt vist på et titall andre festivaler. Blant utmerkelsene filmen har fått, kan nevnes beste europeiske film ved Neuchâtel International Fantastic Film Festival og beste skuespiller (Søren Malling) ved Valletta Film Festival. Filmen vant tre Robert-priser for beste regi, beste mannlige skuespiller og beste klipp, og fire Bodilpriser fra de danske filmkritikerne, blant annet for beste manus. Tafdrups neste film som manusforfatter/regissør er komediedramaet En frygtelig kvinde.

Om Nordisk Råds Filmpris

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. år deles Nordisk råds filmpris ut for 14. gang. I fjor mottok Joakim Trier prisen for Louder than Bombs. Tidligere år har den gått til markante filmer som Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem: Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

 

Kommentarer

/ Alle kommentarer