Hjartasteinn

Hjartasteinn, 2016, regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson

Velkommen til filmhelg med fokus på nordisk film. Vi viser alle de nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris. Mellom visningene serverer vi forfriskninger og filmene vises med foredrag, samtaler og spennende gjester.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
9 år
Nasjonalitet:
Island
Produsert:
2016
Regi:
Guðmundur Arnar Guðmundsson
Format:
DCP
Språk:
Islandsk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
2t 9min
Med:
Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Diljá Valsdóttir, Katla Njálsdóttir

Relatert

Hjartasteinn er den rørende og sterke fortellingen om et vennskap mellom to unge gutter på landsbygda på Island. Þor og Kristján er begge på vei inn i puberteten med alt som det bringer med seg. Det blir raskt tydelig at den ene har varmere følelser for den andre enn motsatt, noe samfunnet rundt og guttene selv har vanskeligheter med å forstå og akseptere.

Hjartasteinn er en klok og engasjerende film og de unge skuespillerne leverer imponerende rolleprestasjoner.

«Storslått om trangsynthet».

– Aftenposten

Montages-redaktør Karsten Meinich og filmens danske produsenter Lise Orheim Stender og Jesper Morthorst i samtale etter filmen.

Om Guðmundur Arnar Guðmundsson

Guðmundur Arnar Guðmundsson (f.1982) er basert både i Danmark og på Island. Han studerte ved Islands kunstakademi før han flyttet til Danmark og studerte manusskriving. Kortfilmene hans har blitt valgt ut til mer enn 200 festivaler og har vunnet over 50 internasjonale priser. Guðmundsson skrev manuset til sin langfilmdebut Hjartasteinn under et Cannes Cinéfondation-opphold. Siden verdenspremieren under Venice Days 2016 har filmen gjort en bemerkelsesverdig internasjonal karriere, med visninger på rundt 50 festivaler og mer enn 30 priser, for eksempel Queer Lion ved Venice Days, publikumspriser ved festivalene CPH:PIX, Transilvania, Linz Crossing Europe og Angers Premiers Plans, og ni islandske Edda-priser for blant annet beste film, regissør, manus og mannlige skuespiller. Regissørens neste prosjekt er Chicken Boy.

Om Nordisk Råds Filmpris

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. år deles Nordisk råds filmpris ut for 14. gang. I fjor mottok Joakim Trier prisen for Louder than Bombs. Tidligere år har den gått til markante filmer som Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem: Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Kommentarer

/ Alle kommentarer