Om kropp og sjel

Om kropp og sjel, 2017, regi: Ildiko Enyedi

Ungarske Ildikó Enyedi vant Gullbjørnen på Berlinalen i år for den nydelige, utenomjordiske romantiske komedien Om kropp og sjel. Onsdag 13. september presenterer Enyedi selv filmen på Cinemateket

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Teströl És Lélekröl
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Ungarn
Produsert:
2017
Regi:
Ildikó Enyedi
Språk:
Ungarsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 56min
Med:
Alexandra Borbély, Géza Morcsányi

Ildikó Enyedis Gullbjørnvinner Om kropp og sjel er et stillferdig lite vidunder av en film. Handlingen utspiller seg på et slakteri, hvor et besynderlig forhold utspiller seg mellom økonomisjefen Endre og den nyankomne kontrolløren Maria. De møtes på jobben – og etter hvert innser de at de også møtes i hverandres drømmer, som rådyr ved et lite vann i et vinterkledd landskap. I begynnelsen skjønner hverken karakterene eller vi som tilskuere at det er det som skjer, men etter hvert begynner disse møtene i skogen å spille en rolle i måten forholdet deres utvikler seg på. «Vi ses i natt!»

Drøm

Disse drømmesekvensene, og hvordan drømmene ikke bare er en parallell til handlingen i filmen, men en aktiv del av den – dette kunne sende tankene i retning av David Lynch. Men Ildiko Enyedis tindrende klare og rene vinterbilder står i skarp kontrast til de marerittaktige drømmene i Lynch’ filmer. 

Finstemt

Du kan se Om kropp og sjel som en klassisk romantisk komedie, men det er en romantisk komedie med allegoriske og nesten spirituelle kvaliteter. Filmen er en nytelse å se, nydelig fotografert og med et ekstremt finstemt og levende samspill mellom de to hovedpersonene. 

Kommentarer

/ Alle kommentarer