Memento

Memento, 2000, regi: Christopher Nolan

Leonard Shelby lever kun for å hevne drapet på sin kone. Et drap som ikke bare robbet Leonard for hans normale liv, men også fratok ham korttidshukommelsen. Hvordan i helvete skal han finne morderen, når alt han lærer, alle spor han finner, er glemt i neste øyeblikk?

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2000
Regi:
Christopher Nolan
Format:
35mm
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 53min
Med:
Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Jr.

Ikke nok med at Christopher Nolan har valgt denne kompliserte basisen for sin fortelling, han vever et intrikat plot på linje med en hvilken som helst film-noir og han har valgt å fortelle hele historien baklengs. Resultatet er blitt et filmeksperiment på linje med Lady in the Lake, men denne gangen fungerer det storslått. Et godt råd: Ikke se bort et øyeblikk, kausalitetskjeden kan ikke brytes et sekund uten at man risikerer å falle av handlingen.

The Science of Fiction-foredrag

I konseptet The Science of Fiction, et samarbeidsprosjekt med Universitetet i Oslo, tar vi gjennom foredrag og samtale opp den vitenskapelige og filosofiske verdien i en utvalgt film før den vises. Denne kvelden blir det en innledning ved Ylva Østby. Hun er nevropsykolog og arbeider ved Institutt for Psykologi på UiO hvor hun  blant annet forsker på hukommelse og epilepsi. Hun er også medforfatter av boken «Å dykke etter sjøhester», en bok om hukommelse og minne. 

Korttidsminnet

I Memento lider hovedpersonen av anterograd amnesi og mister kortidsminnet hvert femte minutt. Dette gjør arbeidet med å finne konas drapsmann komplisert, og vi følger ham gjennom forsøket på å organisere et minne som ikke lenger virker. Filmen er ansett som en av de beste fra 2000-tallet. Østby vil forklare mekanismene bak hukommelsestap og fortelle om hvordan normal hukommelse virker.  Kan vi virkelig stole på egne minner? Dessverre ser det ut til at hjernen er et upålitelig vitne til det vi opplever, selv om hukommelsen fungerer som den skal. Hvorfor er det slik?

Kommentarer

/ Alle kommentarer