Dunkirk - 70mm

Dunkirk, 2017. Regi: Christopher Nolan

Se Christopher Nolans mesterlige krigsdrama Dunkirk i det fantasiske 70mm-formatet, slik Nolan vil du skal se den. Kun på Cinemateket – daglig til 24. august.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2017
Regi:
Christopher Nolan
Format:
70mm
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Utekstet
Spilletid:
1t 46min
Med:
Med: Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Harry Styles

Relatert

Dunkirk har fått fantastisk mottakelse, og mange omtaler den som årets kinoopplevelse. Cinemateket er den eneste kinoen i Norge som viser filmen i 70mm-format, som er måten Christopher Nolan selv mener er den optimale måten å oppleve filmen på.

«Dunkirk er Nolans mesterstykke»

- Aftenposten

«En usedvanlig god krigsfilm.»

- Dagbladet

Historisk hendelse

Christopher Nolan har for første gang i sin filmproduksjon tatt utgangspunkt i en historisk hendelse: Fra mai 1940, da tyskerne invaderte og beseiret først Nederland og Belgia, for så å bevege seg gjennom Ardennene mot den nordligste delen av den franske kysten. Der, ved den britiske kanalen, var det et stort antall britiske og franske soldater, som raskt ble omringet og avskåret av den tyske offensiven, uten mulighet til å gjøre retrett. Den 27. mai var omkring 400.000 allierte soldater inneklemt på en rundt fem kilometer lang kyststripe ved den lille byen Dunkirk (Dunkerque på fransk). Det  eneste håpet de hadde var å bli hentet ut og brakt over kanalen til Storbritannia.

Great stories

Evakueringen av Dunkirk, der over 330.000 menn ble reddet av marinefartøy, private fiskebåter, små ferger og fritidsbåter, var ikke bare en vellykket redningsaksjon, men hadde også en enormt viktig symboleffekt for soldater krigen gjennom. At det i all vesentlighet dreide seg om en militær operasjon og ikke bare en dugnad av heltemodige sivile, og at de fleste ble hentet ut på krigsskip av marinen, har ikke stoppet mytifiseringen av evakueringen, og det er lett å se at dette er fristende materiale å lage film av. «It’s one of the great human stories, and it’s one of the most suspenseful situations that I had ever heard of in my life,» sa Nolan i et intervju til Fandango tidligere i år. Vi gleder oss til å se spenningen overført til lerretet når vi nå endelig skal få nyte dette etterlengtede eposet, på 70mm i byens beste sal.

Kommentarer

/ Alle kommentarer