Den store prøven

Den store prøven, 2016, regi: Cristian Mungiu

Det skjer stadig vekk: Filmer vi har tenkt å få med oss på kino blir tatt av plakaten før vi har rukket å se dem. Med Second Run gir vi deg en sjanse til. Her vil vi bare sette opp spesielt gode filmer som vi syns fortjener litt mer oppmerksomhet enn de fikk da de ble satt opp på kino.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Bacalaureat
Aldersgrense
9 år
Nasjonalitet:
Romania
Produsert:
2016
Regi:
Cristian Mungiu
Format:
DCP
Språk:
Rumensk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
2t 7min
Med:
Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar, Malina Manovici, Vlad Ivanov

Det var alt for mange som gikk glipp av denne rumenske filmen da den gikk på kino i februar, en film som vil bli stående som en av årets aller beste. Regissør Cristian Mungiu har også laget den glimrende 4 måneder, 3 uker og 2 dager, som han vant Gullpalmen i Cannes for i 2007, og den enda mer imponerende Beyond the Hills (2012), som plasserte ham blant mestere som Robert Bresson og Bela Tarr. Merk deg navnet: Det er ikke noen som helst tvil om at Cristian Mungiu er blant de aller mest originale og talentfulle regissørene i Europa nå.

En filmjuvel

Den store prøven utspiller seg i en liten by i Romania hvor legen Romeo Aldea bor med sin kone Magda og deres 18 år gamle datter Maria, som de har store ambisjoner for. Hvis hun går ut av skolen med toppkarakterer, er hun sikret stipend for å studere på et prestisjefylt engelsk universitet. Men så skjer det en ulykke: Dagen før eksamen, blir Maria overfalt og forsøkt voldtatt. Hun kommer rimelig greit fra det, men er ikke i stand til å gjennomføre eksamen. Faren, som har kontaktene sine i orden, begynner nå å trekke i tråder for å se om det ikke er noe de kan gjøre for at datteren likevel skal kunne ta eksamen. The Guardian omtalte Den store prøven som «en mesterlig, kompleks film med psykologisk subtilitet og moralsk tyngde», og dette og andre beskrivelser kan få Den store prøven til å fremstå som en tung og krevende filmopplevelse. Det er det ikke. Filmen flyter uanstrengt av gårde, med vitalitet og driv i fortellingen. Karakterene er gode og sammensatte, og skuespillerne som gestalter dem er strålende. «En intrikat, dypt intelligent film …. En juvel.» – The Guardian

Kommentarer

/ Alle kommentarer