Den andre siden av håpet

Den andre siden av håpet, 2017. Regi: Aki Kaurismäki

Med vårt konsept Second Run får du sjansen til å se filmer som vi mener er spesielt gode og som vi synes fortjener mer oppmerksomhet enn de fikk da de ble satt opp på kino. Filmer som fortjener en runde til, en Second Run.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Toivon tualla puolen
Aldersgrense
9 år
Nasjonalitet:
Finland
Produsert:
2017
Regi:
Aki Kaurismäki
Format:
DCP
Språk:
Finsk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 38min
Med:
Ville Virtanen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Sherwan Haji, Jörn Donner, Sakari Kuosmanen

Aki Kaurismäki er tilbake med ny film, seks år etter den forrige. Og ikke bare det; Den andre siden av håpet er Kaurismäki i storform, hvor han balanserer det alvorlige med det komiske på den karakteristiske måten som bare han kan, fintrimmet som «hånda til Roger Federer eller sushien til Jiro Ono,» som Indiewire formulerer det, «Aki Kaurismäki’s deadpan is one of those beautiful things that’s been refined beyond all reason over years of intense practice, eventually approaching a perfection that makes it easy to predict but impossible to deny.»

Ektefølt og skarpt observert komedie

I Den andre siden av håpet møter vi den syriske flyktningen Khaled, som kryper ut av en kullhaug på havna i Helsinki, hvor han har havnet ved en tilfeldighet. Hans møte med Fin- land er både hjerteskjærende og – som forventet – tidvis hysterisk morsomt, når han møter de typiske finske steinansiktene som befolker Kaurismäkis filmer. Den andre hovedpersonen er den omreisende skjorteselgeren Waldemar Wikström, som bestemmer seg for å skifte bransje, og kjøper en gammel brun kneipe med penger han vinner i poker. For å tilpasse seg tidens trender, bestemmer han seg for å servere sushi på den finske kneipa, til tross for at den staben som fulgte med restauranten ikke aner hva sushi er. Dette blir Khaleds tilfluktssted. Den andre siden av håpet er, som forventet, stilisert og morsom, men Kaurismäki har seriøse siktemål med historien om et Europa i forandring, og skildrer på en både intelligent og sår måte hvordan den trauste finske kulturen må tilpasse seg de politiske realitetene i dagens Europa. Det humanistiske prosjektet til Kaurismäki er fremtredende, og det er en ektefølt og skarpt observert komedie han serverer oss her.

Kommentarer

/ Alle kommentarer