Evolution

Evolution, 2016. Regi: Lucile Hadzihalilovic

Med vårt konsept Second Run får du sjansen til å se filmer som vi mener er spesielt gode og som vi synes fortjener mer oppmerksomhet enn de fikk da de ble satt opp på kino. Filmer som fortjener en runde til, en Second Run.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Frankrike
Produsert:
2016
Regi:
Lucile Hadzihalilovic
Format:
DCP
Språk:
Fransk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 21min
Med:
Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier

Med Evolution har Lucile Hadzihalilovic laget noe av det vakreste og mest mystiske vist på norske kinoer på lange tider. Grønt hav, sorte klipper og kritthvite hus kontrasteres mot de fargeløse kvinnene som er stedets eneste voksne. Havdypenes skremmende og usigelige vakre verden kan fortsatt skjule mange hemmeligheter. Paralleller kan trekkes til filmene til Lynch, Cronenberg, Cousteau og naturligvis Hadzihalilovics ektemann, Gaspar Noé, der hun både har vært klipper og manusforfatter.

Vakkert ubehag

I likhet med sin debutfilm, Innocence, er det angsten og mystikken rundt puberteten som tematiseres, men her utvidet med medisinske eksperimenter og nye former for reproduksjon. I en nær fremtid, på en annen planet eller i en parallell virkelighet finner vi en isolert øy hvor tiåringen Nicolas vokser opp i nær kontakt med havet. Under et dykk ser han en vakker rød sjøstjerne, som viser seg å ligge på magen til en druknet gutt. Eller så han bare feil under vannet? Det mener i alle fall alle andre, men en gnagende tvil har begynt å feste seg hos Nicolas. Er alt så idyllisk som de hadde trodd? Hvorfor er da hele øya befolket av voksne kvinner og guttebarn? Og er alle barna virkelig syke og må daglig ta sin medisin? Langsomt nøstes trådene opp og vi får noen svar, men disse bidrar ofte bare til å gjøre gåtene dypere og verden mørkere. Evolution er en film som krever mye av tilskueren, men en såpass unik filmopplevelse at det er ikke overraskende at den fant veien til mange lister over fjorårets beste filmer. Bare Manuel Dacosses prisvinnende foto skulle være mer enn god nok grunn til å sette av 80 minutter til filmens vakre ubehag.

Kommentarer

/ Alle kommentarer