Boxing Helena

Forstyrret Filmsalong er din veileder inn i en verden der filmer prøver og ikke minst feiler. Er Boxing Helena en patetisk og forvirret kalkun eller et misforstått og grovt undervurdert mesterverk?

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
1993
Regi:
Jennifer Chambers Lynch
Format:
35mm
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 47min
Med:
Sherilyn Fenn, Julian Sands, Bill Paxton

På papiret så alt greit ut en gang på begynnelsen av nittitallet. En ung talentfull regissør med familienavnet i orden. En solid rolleliste med Twin Peaks-stjernen Sherilyn Fenn som var belle du jour og Julian Sands som var et hett navn for horrorfansen etter kultfilmen Warlock. Samtidig var publikum blitt åpen for thrillere med seksuelle under- og overtoner etter Basic Instinct. Det så med andre ord som dette kunne bli en grei tur til banken og prestisjetunge priser. 

Hard medfart

Men etter de katastrofale visningene på Sundance var det klart at kveldens film Boxing Helena ikke så ut til å ha en særlig lys fremtid. Kritisert, utskjelt og hatet som en pretensiøs, oppblåst og spekulativ kalkun ble den raskt satt opp og tatt av plakaten på kinoene. Med karrieren i ruiner skulle det ta femten år før Jennifer Chambers Lynch fikk muligheten til å sette seg ned i registolen igjen. I mellomtiden var Boxing Helena henvist til nederste hylle på videosentrene, kun for å bli diskutert sammen med andre legendariske kalkuner som Heaven`s Gate.

Forut for sin tid?

Derimot har filmen kommet frem i lyset igjen etter å ha blitt gjenoppdaget av kvinnelige horrorfans, som journalisten og forfatteren Kier-La Janisse. Der hvor filmen først ble anklaget for misogyni er den nå hyllet som et banebrytende verk, langt forut for sin tid som en forløper til den feministiske skrekkbølgen anført av filmskapere som Jen og Sylvia Soska, Anna Biler og Diablo Cody. Filmens blanding av melodrama i stil med Douglas Sirk og R.W.Fassbinder og body horror slik vi kjenner den fra Cronenberg og Clive Barker blir samtidig regnet for å forutse de såkalte Deathwave-filmene med titler som It Follows, The Witch, The Invitation og kinoaktuelle Get Out. 

Besatt

I Boxing Helena møter vi den unge, kjekke og briljante kirurgen Nick Cavanaugh som er besatt av den vakre Helena. Hun på sin side har ingen særlig interesse av ham og når han nærmest stalker henne hjelper det heller ikke Nick sin sak. Men når Helena havner i en ulykke ser han sitt snitt til å kidnappe henne. Ved hjelp av sine ferdigheter foretar han en amputasjon. Når hun nå ikke kan gå noen steder er det bare å vente at Helena blir hodestups forelsket i ham…

Forfilm

Som forfilm viser vi kortfilmen Une collection particulière av Walerian Borowczyk, mannen hvis wikipedia-artikkel starter med beskrivelsen «Et geni som tilfeldigvis viste seg å være en pornograf.» Som regissør er han best kjent for den snuskete horrorklassikeren The Beast og den like grisete Immoral Tales. Her tar han oss med gjennom sin ekstensive samling av erotiske artikler. En guidet omvisning som daværende Statens Filmkontroll fant ut at ikke passet for gode nordmenn som ble forskånet for turen gjennom et forbud.

Kommentarer

/ Alle kommentarer