Goya – oder der arge Weg der Erkenntnis

DEFAs viktigste spillefilm på 70mm

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Goya – oder der arge Weg der Erkenntnis
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Øst-Tyskland
Produsert:
1971
Regi:
Konrad Wolf
Format:
70mm
Språk:
Tysk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
2t 14min
Med:
Donatas Banionis

Don Francisco de Goya Lucientes (1746 - 1828) er en av hoffmalerne til Spanias konge Carlos IV. Han er berømt og velstående, men føler seg stadig mer fremmedgjort i forhold til spanjolenes dagligliv og lidelser. Etter at han møter sangeren Maria Rosario på en taverna i Madrid - der hun synger revolusjonære sanger - setter selvrefleksjonen virkelig inn. Rosario blir innkalt til avhør hos Inkvisisjonen. Goya blir invitert til å se på, som en påminnelse om ikke å fjerne seg for mye fra den offisielle ideologien. Dette forhindrer ham imidlertid ikke i stadig oftere å forlate Slottet til fordel for å male vanlige menneskers lengsler og mareritt. Snart er Inkvisisjonen etter ham…

Goya – Or the Hard Way to Enlightenment er basert på romanen ”This is the Hour – Goya” av Lion Feuchtwanger. I hovedrollen finner vi Donatas Banionis fra Litauen. DEFAs og coprodusenten LENFILMs uttalte mål var å skildre kunstnerens smertefulle prosess idet det går opp for ham hva slags samfunn Spania har blitt. Hvor tett kan en kunstner stå statsmakten dersom han ønsker å være ærlig og kreativ? Regissør Konrad Wolf har skapt en ukonvensjonell adaptasjon. I motsetning til vestlige biografiske adaptasjoner, ønsket DEFA å bruke filmens egne virkemidler for å portrettere Goya. Sjefsfotograf Werner Bergmann og hans russiske kollega Konstantin Ryshow mente at bredformatet skulle brukes med et formål, ikke bare fordi det eksisterte – et syn man ikke alltid møter hos vestlige filmskapere.

Da filmen hadde premiere, var den 161 minutter lang. Noen måneder senere klippet regissøren selv filmen ned til 134 minutter. Han mente at portrettet av Goya kom bedre fram på den måten, og denne siste versjonen er nå den eneste som er tilgjengelig. Filmen fikk juryens spesialpris under filmfestivalen i Moskva i 1971.

Ingolf Vonau

Kommentarer

/ Alle kommentarer