Du bist Min – Ein deutsches Tagebuch

En uttalt tro på sosialismen – på 70mm og med ORWO-farge. Advarsel: Dette kan være propaganda! Over en periode på fem år utviklet, testet og produserte dokumentarfilmskaper Andrew Thorndike 70mm-film. Resultatet er Du bist Min – Ein deutsches Tagebuch, DEFAs dyreste og mest ambisiøse dokumentarprosjekt. Den endelige filmen er likevel bare en skisse av det østtyske 70mm-dokuprosjektets opprinnelige idé.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Øst-Tyskland
Produsert:
1968
Regi:
Annelie og Andrew Thorndike
Format:
70mm
Språk:
Tysk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 58min

Relatert

Relaterte artikler

Annelie og Andrew Thorndike er blant Øst-Europas viktigste dokumentarfilmskapere. Filmen The Russian Wonder ble vist i 80 land og mottok den russiske Lenin-prisen, en pris som åpnet en del dører for DEFA. Andrew Thorndike var en nøkkelfigur i den østtyske 70mm-produksjonen. Han hadde en visjon om å lage et storslått filmdikt på 70mm om tilblivelsen av det tyske vidunderet DDR, basert på Tysklands historie. Prosjektet fikk navnet ”Germania under ihre Kinder” (”Germania og dets barn”), men ble senere omdøpt til ”Die Deutschen” (”Tyskerne”). Dette var en todelt dokumentar på 70mm, filmet ved kulturelt og politisk viktige steder i Øst- og Vest-Tyskland. Filmen ble fullført sommeren 1968, men fikk ikke visningstillatelse fra myndighetene, Kulturdepartementet satte derimot opp en liste med påkrevde endringer. Med tungt hjerte godtok filmskaperne partiets betingelser, for å redde deler av prosjektet med tanke på Andrew Thorndike og hans kjærlighet til 70mm. Filmens hovedpremiss var endret, og filmen var nå mer eller mindre en glorifisering av Øst-Tyskland og en kjærlighetserklæring til DDR. Nå stilte filmen spørsmålet: Hvem i Tyskland har gjort mer for Tyskland?

En enestående filmopplevelse

Den nye tittelen ”Du bist Min – Ein deutsches Tagebuch” (You Are Mine – a German Diary") er hentet fra en gammel tysk kjærlighetssang av poeten Walther von der Vogelweide. Gjennom Annelie Thorndikes dagbok blir seeren kjent med hennes liv og yrke, samt hennes tanker, overbevisninger og følelser. Du bist Min – ein deutsches Tagebuch benytter sekskanals stereofonisk lyd, fantastisk 70mm-foto fra lufta med stabilisert kamera, og ORWO-farger som aldri har sett bedre ut enn her. Legg til kunstnerisk arrangert historisk materiale, avantgarde-musikk og poetisk dialog, og resultatet er et unikt prosjekt og en enestående filmopplevelse. Filmen vant Juryens pris under filmfestivalen i Moskva i 1969.

Kommentarer

/ Alle kommentarer