Körkarlen

Körkarlen, 1921. Regi: Victor Sjöström

Opplev stumfilm med levende musikkakkompagnement. Denne kvelden spiller Cinematekets stumfilmpianist Håvard Gressum Antonsen til Victor Sjöströms fabelaktige Körkarlen.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
9 år
Nasjonalitet:
Sverige
Produsert:
1921
Regi:
Victor Sjöström
Format:
35mm
Språk:
Stum
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 33min
Med:
Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm

I likhet med de aller fleste Sjöström-filmer har også Körkarlen holdt seg bemerkelsesverdig godt! Basert på en roman av Selma Lagerlöf, er filmen fremdeles en uhyggelig spøkelseshistorie om forbrytelse og straff, og i skrekkfilmkretser har filmen status på nivå med Dr. Caligaris kabinett og Nosferatu. Samtidig er dette også en rørende kjærlighetshistorie og et sterkt drama. Det er en gripende film som regnes som kanskje det viktigste verket i den svenske film-gullalderen og produksjonen som ble Victor Sjöströms internasjonale gjennombrudd og førte ham til Hollywood.

Dødskjerren

Alkoholikeren David Holm har drevet både familie og svirebrødre inn i nød og elendighet. Når han så – rett før klokken slår tolv nyttårsaften – blir skadet i et fylleslagsmål, får han besøk av selve Dødskjerren, med beskjed om at han nå må ta over den grufulle jobben som kjørekar og sjelesanker.

Teknisk imponerende

Ved siden av gjennomført bruk av tilbakeblikk, benyttet Sjöström og hans fotograf Julius Jaenzon seg av virkningsfulle dobbelt-eksponeringer for å få frem de ulykkelige sjelers vandring blant de levende.

 

Kommentarer

/ Alle kommentarer