Nocturnal Animals

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Nocturnal Animals
Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2016
Regi:
Tom Ford
Format:
DCP
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 56min
Med:
Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher, Armie Hammer, Laura Linney, Andrea Riseborough, Michael Sheen

Tom Fords neonoir-inspirerte andrefilm leker med to uhyggelige elementer – illusjon og hevn. Allerede åpningssekvensen, med en serie dansende, godt voksne og helt nakne kvinner, hinter om spillet mellom fiksjon og virkelighet, når kameraet til slutt zoomer ut og dansen settes i en performance-kontekst. Rammehistorien handler om Susan, en rik og suksessfull gallerieier. Hennes ekskjæreste Tony sender henne et bokmanus kalt «Nocturnal Animals» oppkalt etter navnet Tony ga Susan da de var sammen. Susan leser manuset, som viser seg å være en grusom historie om voldtekt og drap – og forestiller seg karakterene som versjoner av seg selv og forfatteren.

Manuset, eller historien i historien, blir Tonys måte å fortelle gjennom fiksjon det han ikke har kunnet si direkte. Endelig er han blitt en vellykket forfatter, og litteraturen skal brukes som et våpen direkte rettet mot den han vil hevne seg på. Eller er det bare i Susans tolkning av teksten likhetene ligger?

Gjennomført stilren bruk av farger, kostymer, lyssetting og billedutsnitt, både i Nocturnal Animals og i debutfilmen A Single Man (2009), gjør det vanskelig å ikke tenke på Tom Fords bakgrunn som motedesigner, men han er åpenbart også inspirert av andre regissører. Her er det hint til både Lynch (Lost Highway), Haneke (Funny Games) og Spielberg (Duel). Selv har han uttalt at de to kunstartene er nært knyttet sammen – men i samme intervju (med The Telegraph) sier han også at «Fashion is gone so quickly. But film lasts forever».

Kommentarer

/ Alle kommentarer