Wiener-Dog

Wiener-Dog, 2016, regi: Todd Solondz

Filmen Wiener-Dog består av fire episoder med en dachshund som bindeledd. Hunden er vekselsvis hovedperson og bifigur. «Just looking for some shelter and a place to rest her head», synges det om Wiener-Dog i filmens temalåt. Men en hund betaler en pris for kost og losji. Den må brytes ned og dresseres. Lar den seg ikke temme, finnes det alltid en veterinær med en dødelig sprøyte. Og menneskene den skal gi glede og trøst, virker som de har anskaffet seg hund som et rop om hjelp.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2016
Regi:
Todd Solondz
Format:
dcp
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Svensk
Spilletid:
1t 27min
Med:
Keaton Nigel Cooke, Tracy Letts, Julie Delpy, Greta Gerwig

Todd Solondz debuterte som spillefilmregissør med filmen Fear, Anxiety and Depression i 1989, en film som han ikke vedkjenner seg i dag. Utover 1990-tallet fikk han en stigende stjerne blant filminteresserte, ikke minst takket være Welcome to the Dollhouse (1995) og Happiness (1998) ­– to filmer preget av et pessimistisk verdenssyn og matchende galgenhumor. Et kjennetegn ved Solondz’ karakterer er at de er frastøtende, samtidig som man føler godhet for dem. Solondz er heller aldri redd for å behandle direkte vonde temaer. «There may be a line I should not cross, but if there is, I don’t know where it is!», sa han til The Guardian i fjor.

Gjensyn med gamle kjente

Happiness fikk en slags oppfølger i Life during Wartime (2009). Wiener-Dog er ingen oppfølger til Welcome to the Dollhouse, men vi treffer igjen voksenversjonene av noen av figurene fra denne filmen: Mobbeofferet Dawn Wiener, som gikk under økenavnet «wiener-dog», og hennes plageånd Brad (rollene innehas av Greta Gerwig og Kieran Culkin, som ikke var med i originalfilmen). Etter et tilfeldig møte blir Dawn med den narkomane Brandon på en roadtrip til Ohio, der han skal besøke sin bror, som har Downs, og fortelle ham at faren deres er død.

"Sannhet, omtanke og kjærlighet"

Før dette, i den første historien, blir hunden hentet på kennel av en mann som vil gi den til sin sønn, som akkurat har overlevd kreft. Gutten blir raskt knyttet til hunden, men familien sliter med å gjøre den stueren. «Sannhet, omtanke og kjærlighet» er idealene guttens mor forfekter, men hundens inntreden i familien frembringer foreldrenes latente aggresjon. 

I neste episode er hunden i eie hos regissøren Dave Schmerz. For lenge siden laget Schmerz en god film. Nå venter han utålmodig på gode nyheter fra agenten sin, imens må han ty til kunstnerens siste utvei: å undervise. Men de talentløse filmstudentene klager til universitetsledelsen på grunn av hans negative holdninger. Den nedbrutte mannen prøver å få sin hevn ved å gi nytt innhold til uttrykket «vokt dem for hunden».

Døden

En ny eier, et nytt navn å lystre. Hunden dukker på igjen hos en krass gammel dame som får besøk av sitt barnebarn og hennes kunstnerkjæreste. Det er første gang på tre år barnebarnet kommer på besøk, og formålet med besøket er å låne penger. Filmen inneholder også en epilog og en sjarmerende forfriskingspause. Skal man trekke fram et felles tema for de fire episodene, så er det Døden. Dachseiere bør kanskje heller finne noe søtt å se på Youtube.

Kommentarer

/ Alle kommentarer