Ondt blod i vesten

Regi: Sergio Leone 1968

Ondt blod i Vesten er en filmskole i seg selv, hevder Quentin Tarantino. Det dvelende tempoet og de mange filmatisk magiske øyeblikkene og Morricones musikk fyller filmen med en dirrende spenning fra begynnelse til slutt.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
C’era una volta il West
Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
Italia, USA
Produsert:
1968
Regi:
Sergio Leone
Format:
35mm
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Utekstet
Spilletid:
2t 45min
Med:
Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards

Kampen om vann og land, og begjæret etter hevn for tidligere urett driver handlingen ubønnhørlig framover. Samtidig er filmen en parafrase over myten om The American West, eventyret om den ville vesten, og over de mange filmene som har vært med å bygge denne myten. Her er tallrike referansene til andre westernfilmer. Like mange har senere kopiert Sergio Leones langsomt oppbygde scener, som en hyllest til mesteren.

Legendarisk åpningsscene

Åpningsscenen fanger deg inn i 14 pinefulle minutter: En øde togstasjon, tre revolvermenn, en tomsete stasjonsmester, en taus indianerkvinne. Det er helt stille, bortsett fra knirkingen i en vindmølle og lyden av en vanndråpe på en blank skalle. Toget stanser på stasjonen. Ingen passasjerer går av. Mennene ser på hverandre, i villrede, og er i ferd med å fjerne seg. Så hører vi toner fra et enslig munnspill. På den andre siden av sporet står Charles Bronson, The Man with the Harmonica. Noen ord, en kjapp skuddveksling. Fire menn ligger på perrongen. Bare en reiser seg.

Kommentarer

/ Alle kommentarer