Ting

Ting, 2015. Regi: Thomas A. Østbye

Thomas A. Østbye er en særegen stemme innen norsk dokumentar og kunstfilm. Cinemateket har nå gleden av å invitere til den første visningen av hans hittil siste film, Ting, i Norge.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
Alle
Nasjonalitet:
Norge
Produsert:
2015 + 2009
Regi:
Thomas A. Østbye
Format:
DCP + 35mm
Språk:
Uten dialog
Spilletid:
50 + 25

Thomas A. Østbye har ofte jobbet med filmatiske refleksjoner rundt dokumentarisme og representasjon, knyttet opp til aktuelle politiske forhold. Filmer som Imagining Emanuel, Out of Norway, Drømme, Human, og det interaktive prosjektet 17000 Islands, har mottatt en rekke internasjonale priser.

Tingene som omgir oss

Ting er en uventet filmopplevelse som setter seg fore å skape et intimt forhold mellom tilskueren og tingene som omgir oss. Østbye har her gått ett skritt lenger i sitt kunstneriske prosjekt og forsøker å tilnærme seg verden uten at den formes av narrativ og uttalt tematikk. På den ene siden består filmen av en serie enkle dokumentasjoner, samtidig som den er blitt Østbyes mest personlige film, uten noen andres historie eller tema å skjule seg bak.

«Østbyes film påpeker, i sin nesegruse taktilitet, at film setter oss i kontakt med ting – det trenger ikke bare å være en visualisering av et manus eller storyboard – og han overlater filmens «uttrykk» til apparatets beskrivelse av tingenes selvstendige «pust»». – Endre Eidsaa Larsen, Montages.no

Human

Som gjenstandene i Ting betraktet Østbye i forløperen Human menneskene. Her konfronteres vår trang til å kategorisere verden og hverandre, opp mot det konkrete og udefinerbare møte med et annet menneske. Filmen studerer «det menneskelige», satt ut av sin vanlige kontekst, og fokuserer på øyeblikket der menneskene filmes: lyssatt i studio, uten vante formål og omgivelser. Hvor nært kan vi komme den andre, før det blir umenneskelig, eller kanskje for menneskelig?

Kommentarer

/ Alle kommentarer