Vita Activa: The Spirit of Hannah Arendt

Vita Activa: The Spirit of Hannah Arendt, 2015. Regi: Ada Ushpiz

Hannah Arendts erkjennelser om fluktens eksistensielle umulighet er brennende aktuelle og utgjør et av premissene i denne dokumentarfilmen av Ada Ushpiz og Ina Fichman.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Vita Activa: The Spirit of Hannah Arendt
Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
Israel, Canada
Produsert:
2015
Regi:
Ada Ushpiz & Ina Fichman
Språk:
Engelsk, tysk, hebraisk, fransk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
2t 5min

Den israelsk-kanadiske filmproduksjonen har høstet mange lovord på en rekke filmfestivaler (bl.a. i Tyskland, Frankrike, Sverige, Danmark, Tyrkia og Israel). Shany Littman, Ha'aretz, skriver: «A masterpiece of documentary filmmaking that delves deep rather than whitewash…» Filmen, som er en hyllest til Hannah Arendt (1906–1975), en av de viktigste politiske tenkerne i det 20. århundret, vises for første gang i Norge.

Hannah Arendt, student av Martin Heidegger, Karl Jaspers og Rudolf Bultmann, måtte flykte fra nasjonalsosialistene i 1933. Flukten gikk via Praha til Paris, og i 1941 forlot hun Europa sammen med moren og ektemannen Heinrich Blücher og slo seg ned i New York.
 
Boken som gjorde henne kjent i USA, er The Origins of Totalitarianism (1951), boken som gjorde henne til en høyst omdiskutert forfatter, er Eichmann in Jerusalem. Ein Bericht von der Banalität des Bösen (1963).
 
Filmen presenteres i samarbeid med Goethe-Institut Norge, Israels ambassade i Oslo, Senter for utdanningsforskning på Høgskolen på Vestlandet og Fritt Ord.

Kommentarer

/ Alle kommentarer