Kosmos

Cosmos, 2015. Regi: Andrzej Zulawski

Tommy Lørdahl vil månedlig presentere en film her på Cinemateket. I januar blir det Andrzej Zulawskis filmatisering av romanen "Kosmos", om den unge jusstudenten Witold som tar inn på et familiedrevet pensjonat i Portugal sammen med sin venn Fuks.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Cosmos
Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
Frankrike
Produsert:
2015
Regi:
Andrzej Zulawski
Format:
DCP
Språk:
Fransk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 43min
Med:
Jonathan Genet, Johan Libereau, Victoria Guerra

Relatert

Relaterte artikler

Outsideren Andrzej Zulawski (1940-2016) er mest berømt for sin legendariske og kontroversielle Possession fra 1981, med Isabelle Adjani i hovedrollen. Etter en filmpause på 15 år, kunne Zulawski i 2015 presentere sin filmatisering av Witold Gombrovicz’ roman «Kosmos», en modig og tøff utfordring, som på filmfestivalen i Locarno ble belønnet med Gull-leoparden for beste regi.Romanen er både erotisk, absurd og filosofisk, og var alltid Zulawskis favoritt, selv kalte Zulawski den pervers og rå.

Witold skriver på en roman

Filmens historie er flyttet til vår tid. Den unge jusstudenten Witold tar inn på et familiedrevet pensjonat i Portugal sammen med en venn Fuks. Witold fester seg ved små oppdagelser, en død spurv, en deformert leppe, en mystisk flekk i taket, som kanskje, kanskje ikke, har en betydning. Betraktningene noteres til skissen av den store romanen han skriver på. Kjærlighetshistorien involverer husets datter og en hushjelp.

Strålende musikk og foto

Fra Possession har Zulawski hentet Andrzej Korsynski som bidrar med et lekent og perfekt jazzscore. Han står også bak filmmusikken til flere av Wajdas mesterverk. André Szankowskis foto er glitrende, eller «ultra-sofistikert», som Zulawski har kalt det. Filmen er full av energi og galskap.

Fra Gombrovicz’ dagbok:

Witold Gombrovicz’ absurde romaner, og ikke minst hans fyldige dagbøker som finnes i norsk oversettelse (Flamme forlag), burde være obligatorisk lesning. Om «Kosmos» fra 1965 skriver Gombrovicz’ blant annet: «Denne boken vil jeg gjerne kalle «en roman om å skape virkelighet». Og ettersom kriminalromanen er nettopp dette – et forsøk på å organisere kaos – (…) setter i gang en prosess av antagelser, assosiasjoner, spor, noe begynner å ta form... For et spetakkel, for et eventyr med virkeligheten... Indre logikk og ytre logikk. Logikkens knep... Skapelsen av sidespor... mørke huler... hindringer... hemninger... Et plutselig utbrudd av det logisk absurde. Skamløshet.» (oversettelse: Agnes Banach)

Tommys utvalgte

Få har gjort så mye for å skape engasjement, interesse og kjærlighet for film i Norge som Tommy Lørdahl. Siden 1990 har han utrettelig reist på festivaler jorden rundt for å finne de aller beste filmene til Oslo Internasjonale Filmfestival. Han er ikke den som er mest opptatt av røde løpere eller billige publikumsfrierier, men har en fast tro på at god film trekker folk til salene. Tommy har gjennom 23 festivaler vist 1500 kvalitetsfilmer fra over 80 land, de fleste av dem spesialimporterte, og har hatt gjester som Bryan Singer, Miranda July, Mike Mills, Nicolas Winding Refn, John Waters og Gaspar Noé.

Tommys teft er en ressurs vi må sette pris på og vi er glade for at Tommy månedlig vil presentere en film her på Cinemateket.

 

Kommentarer

/ Alle kommentarer