Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd

Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd, 1988. Regi: Pedro Almodovár

Vi starter 2017 med noen av høydepunktene fra Pedro Almodóvar, en regissør som alltid har vært utpreget fargerik og hvis estetikk har fått overraskende stor betydning for vår oppfatning av Spania.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Mujeres al borde de un ataque de nervioso
Aldersgrense
9 år
Nasjonalitet:
Spania
Produsert:
1988
Regi:
Pedro Almodovár
Språk:
Spansk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 38min
Med:
Carmen Maura, Fernando Guillen, Antonio Banderas, Rossy de Palma

«En stilisert hyllest til den klassiske Hollywood-komedien,» har Almodóvar kalt filmen han har mottatt over 50 internasjonale priser for. Her møter vi filmdubberen Pepa som er på desperat jakt etter sin forsvunnede elsker Ivan, som har forlatt henne. Hun orker ikke lenger tanken på å skulle bo i leiligheten, som minner henne alt for mye om ham. Pepas venninne Candela er også på tuppa. Hun har tatt med seg hjem en terrorist og er overbevist om at politiet er på sporet av henne. Samtidig er Ivans ustabile kone overbevist om at ektemannen fremdeles står i med Pepa.

Morsomt og hektisk

Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd er en veldreid komedie og et hektisk melodrama om begjær og den hysteriske, paniske jakten på kjærlighet. Almodóvar er ofte ironisk og sleivete begeistret for de delene av populærkulturen som inspirerer hans filmspråk, det være seg såpeopera, tabloidaviser, reklame eller Roy Lichtensteins tegneserie-bilder av kvinner som klager over sine liv med «Brad». Resultatet er en boblende og frodig film med et stort overskudd av spansk temperament. Her er det bristende hjerter, morderisk sjalusi og avbrutte selvmordsforsøk. De farseaktige elementene tas helt ut, som i scenen hvor et helt rom av politimenn, elskere og en telefonreperatør sovner samtidig, fordi Pepa har fylt gazpachoen med sovepiller.

Kommentarer

/ Alle kommentarer