Suntan

«Noen blir brune. Andre brenner». Det er sommeren fra helvete. På den greske øya Antiparos eksponerer vakre, unge mennesker sine nakne, solbrune kropper på strendene, mens en bleikfeit lege i førtiåra går på en skikkelig smell når han håpløst og patetisk går hen og forelsker seg i ei jente som er halvparten så gammel som ham selv.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
Hellas
Produsert:
2016
Regi:
Argyris Papadimitropoulos
Format:
dcp
Språk:
Gresk og engelsk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 44min
Med:
Makis Papadimitriou, Elli Tringou, Dimi Hart

Når Kostis kommer til Antiparos for å begynne som lege på det lokale legekontoret, er det fortsatt vinter, og øya er stille. Kostis er en smått overvektig ungkar i begynnelsen av 40-åra, en lun og røslig kar som blir godt mottatt av lokalbelfolkningen. «Vinter, mørke, ensomhet,» sier en av de fastboende i et tenksomt øyeblikk på nyttårsaften. «Men snart kommer sommeren.»

Og så kommer sommeren, og det blir travelt for Kostis når turistene begynner å komme med ferieskadene sine. En dag hinker Anna, 21, inn på legekontoret. Hun er en slank, solbleika skjønnhet med masse utstråling og energi. Hun har vrikka foten, og er ikke så skadet at hun ikke kan flørte litt med doktor. Seinere møter Kostis henne igjen på stranda, hvor hun soler seg kliss naken sammen med vennene. Hun roper på ham, og i dagene som kommer, begynner han å oppsøke dem aktivt på stranda, hvor han kjøper seg innpass med bæreposer med kalde øl og sigaretter.

Konstant erotisk runddans

Suntan er, som tittelen antyder, en film badet i sol, og en film om ferie og frislipp av både følelser og hemninger. Anna og vennene er vakre, bekymringsløse og seksuelt frigjorte – det er alle mot alle i en konstant erotisk runddans – og Kostis dras mot dem, som en møll til en flamme, og det blir mer og mer åpenbart at han er håpløst utenfor, en mann av en annen tid, en slags utdatert maskulin koloss. 

Heftig, morsom og litt ubehagelig

Suntan er en heftig, tiltalende og ofte veldig morsom film å se, og samtidig er det ubehagelig å iaktta Kostis’ unngåelige havari. Det er som å se et melkeglass falle mot gulvet, uten å kunne gjøre noe med det. Du kan se Suntan som en film om skakkjørt maskulinitet, og referanser til Lolita og Faust er helt på sin plass. Du kan også se Suntan som en film om midtlivskrise, om tapt ungdom, om feite, fulle førtiåringer som har rota bort sjansene sine. «Nesten alle over 35 vil føle et distinkt ubehag når de ser Suntan,» skriver Variety. «Det er en påminnelse om at når ungdommen er over, er den over for godt.» 

«Argyris Papadimitropoulos treffer blink, på alle måter.»

- Variety

«...oppslukende, urovekkende.»

- Sight & Sound

«Filmen sikrer [regissør] Papadimitropoulos en plass ved siden av Yorgos Lanthimos, Alexandros Avranas og Athina Rachel Tsangari på listen over nye filmtalenter fra Hellas.»

- Screen

 

Kommentarer

/ Alle kommentarer