Saragossamanuskriptet

Saragossamanuskriptet, 1964. Regi: Wojciech J. Has

Saragossamanuskriptet er et absurd og surrealistisk eventyr av den polske mesteren Wojciech J. Has, basert på boken med samme navn av Jan Potocki. Filmen er bygget opp som en labyrint med historier inne i historier, der karakterer og steder dukker opp på kryss og tvers av hverandre. Det er en film som kan ses mange ganger for å forstå hvordan det hele virkelig henger sammen. Luis Buñuel skal ha elsket den og så den flere ganger. Liker du absurde, magisk realistiske, surrealistiske filmer med sterke bilder, mye tankegods og flott scenografi, er dette en film for deg. «Hvis Alejandro Jodorowsky skulle lage Det syvende segl, hadde den kanskje sett slik ut,» skrev The Guardian.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Rêkopis znaleziony w Saragossie
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Polen
Produsert:
1964
Regi:
Wojciech J. Has
Format:
35mm
Språk:
Polsk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
2t 55min
Med:
Zbigniew Cybulski, Iga Cembrzynska, Joanna Jedryka

Filmen starter med at en soldat gjemmer seg for fienden i et hus der han finner en stor og flott gammel bok med vakre tegninger. Fienden finner ham og vil arrestere ham – han enser dem bare så vidt, helt oppslukt av boken – og hans interesse smitter fort over på de andre soldatene. Sammen sitter de som fortryllet og nileser i boken, og det er bokens fortellinger vi får vevd ut i løpet av denne tre timer lange eklektiske filmen. Historien spenner over flere århundrer, og den fortelles med humor, kløkt og oppfinnsomhet, der drømmeverdenens og underbevissthetens sterkeste symboler og arketyper fungerer som bakteppe. Det veves frem og tilbake mellom død og fordervelse og fristelser – der hovedkarakteren i boken går igjennom en reise med en rekke moralske prøvelser, som leder til grufulle forbannelser.

Månedens klassiker

Under headingen Månedens klassiker finner du godbiter fra filmhistorien som vi har nye 35mm-kopier av, eller som foreligger i restaurerte utgaver, enten digitalt eller på film.

Nytt billettsystem

Vi holder på å bytte til et nytt billettsalgssystem. På grunn av tekniske utfordringer, har dette vist seg å ta lenger tid enn planlagt. Frem til det nye billettsystemet er på plass, kan du enten reservere billett (billett@nfi.no) eller kjøpe billett i billettluka.

Kommentarer

/ Alle kommentarer