Nonnen og djevelen

Nonnen og djevelen, 1961, regi: Jerzy Kawalerowicz

I 1634 ble fader Urbain Grandier dømt og brent for å ha forårsaket at et helt nonnekloster ble besatt av demoner. De offentlige demonutdrivelsene i forkant ble et populært folkeskue hvor opptil 7000 tilskuere overvar nonnenes utagerende og seksualiserte oppførsel. Årsakene til dette er blitt gjenstand for mye oppmerksomhet, og i nyere tid er nok boka «The Devils of Loudun» av Aldous Huxley (1952) utgangspunktet for de mange film- og teaterversjoner som eksisterer.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Matka Joanna od aniolów
Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
Polen
Produsert:
1961
Regi:
Jerzy Kawalerowicz
Format:
35mm
Språk:
Polsk og latin
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 48min
Med:
Lucyna Winnicka-Kawalerowicz, Mieczyslaw Voit, Anna Ciepielewska

Relatert

Relaterte artikler

The Devils av Ken Russel har vi tidligere vist, men at Jerzy Kawalerowicz i Polen ti år tidligere gjorde den mørke, vakre og nærmest geniale Nonnen og djevelen er kanskje ikke så kjent, og desto større grunn til å trekke den frem i lyset igjen. Produsert i en tid hvor kommunistpartiet holdt sin hånd over all filmproduksjon i Polen, er det imponerende hvor tvetydig den er. Noen har lest filmen som en kommentar til det polske folkets vanskelige posisjon mellom kommuniststatens verdslighet og kirken, mens andre ser den som en allegori over statens heksejakt på politiske motstandere. Selv har Kawalerowicz uttalt at filmen handler om kjærlighet og hvordan ytre påvirkninger for å hindre denne kan få slike ekstreme konsekvenser…

Nytt billettsystem

Vi holder på å bytte til et nytt billettsalgssystem. På grunn av tekniske utfordringer, har dette vist seg å ta lenger tid enn planlagt. Frem til det nye billettsystemet er på plass, kan du enten reservere billett (billett@nfi.no) eller kjøpe billett i billettluka.

Kommentarer

/ Alle kommentarer