Fucking Åmål

Fucking Åmål, 1998. Regi: Lukas Moodysson

Neste år kan vi feire 20-årsjubileet til Fucking Åmål, en av de fineste og mest befriende filmene som er laget i Skandinavia om å være ung og forelsket, uansett legning. Vi tjuvstarter på jubileet allerede nå, da filmen foreligger i en nyoppusset utgave fra Svenska Filminstitutet.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Fucking Åmål
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
Sverige
Produsert:
1998
Regi:
Lukas Moodysson
Format:
DCP
Språk:
Svensk
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 29min
Med:
Alexandra Dahlström, Rebecca Liljeberg

I Lukas Moodyssons debutfilm viser han en vidunderlig evne til å skape et troverdig ungdomsmiljø, og de to unge skuespillerne gjør en fantastisk jobb – Rebecca Liljeberg i rollen som sårbare Agnes, og Alexandra Dahlström som den populære jenta Elin, som blåser i hva omgivelsene mener om henne. Åmål er som en hvilken som helst liten småby – rett og slett for liten for ungdommene som bor der («Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål!?»). Elin syns alt er kjedelig og lengter etter at noe skal skje. Agnes er den mest ensomme jenta i verden, og hun er så forelsket i Elin at hjertet hennes nesten sprenges. Tilfeldigheter gjør at Elin ender opp i Agnes’ totalt mislykkede bursdagsselskap.

Intelligent og følsom

Fucking Åmål var en aldri så liten åpenbaring av en film da den kom høsten 1998; en ordentlig sjarmbombe, men en smart, intelligent og følsom sådan, og veldig morsom, med den ene sitatvennlige replikken etter den andre («Jag vill knarka!!»). Fucking Åmål føltes som en umiddelbar kultklassiker, og ikke nok med det, den ble en kjempesuksess på kino, med 870.000 solgte kinobilletter i Sverige. Den vant også en rekke priser, blant annet på filmfestivalen i Berlin.

Mesterverk

«Det er ikke mulig å overvurdere Fucking Åmåls betydning for svensk film,» skrev Hynek Pallas i TvDags. «Ikke fordi den var en stor publikums- og kritikerfavoritt da den kom i 1998, og ikke fordi Ingmar Bergman nikket anerkjennende og kalte den et mesterverk (...) men fordi den på en helt ukomplisert måte kombinerte svensk småbytematikk med ungdomsopprør og gryende lesbisk kjærlighet.»  

Ny-premiere

Fucking Åmål har – i likhet med mange andre glimrende nordiske filmer – ikke vært mulig å se på lovlig vis på mange år. Nå har Svenska Filminstitutet digitalisert denne moderne klassikeren. På nypremieren på Cinemateket i Stockholm i mars var det fullt hus og høy stemning, og vi gleder oss også til gjensynet med en av våre 90-tallsfavoritter her i Oslo.

Kommentarer

/ Alle kommentarer