The Magnificent Ambersons

Magnificent Ambersons, 1942, regi: Orson Welles

The Magnificent Ambersons skildrer slektsdynastiet Ambersons fall fra ære og rikdom i småbyen Midwall på 1870-tallet. På høyden av sin makt er de snobbete til fingerspissene. Da datteren i huset forelsker seg i fattiggutten Eugeene Morgan nektes hun å ha noe med ham å gjøre.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
The Magnificent Ambersons
Aldersgrense
6 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
1942
Regi:
Orson Welles
Format:
35mm
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Svensk
Spilletid:
1t 28min
Med:
Joseph Cotton, Dolores Costello, Agnes Morrehead, Tim Holt, Anne Baxter

Relatert

Siden arbeider Morgan seg opp, men forblir alltid en oppkomling i familien Ambersons øyne. Først da familieformuen er ødslet bort, innser George Amberson til slutt hvor forfengelig og arrogant slekten hans har opptrådt. Men da er det for sent.

En ødelagt film?

Med sin andre film fikk Orson Welles møte RKO-studioets arrogante makt i all sin velde. Mens han selv var på reise for å forberede sin neste film, arrangerte studioet testvisninger og skamklipte filmen med 40 minutter. I Orson Welles’ øyne var RKOs versjon av The Magnificent Ambersons en ødelagt film. Den versjonen som ble lansert ble heller ingen suksess. I ettertid er filmen blitt delvis rehabilitert, og den første halvparten av filmen er blitt stående slik Welles laget den. Dette gjelder også enkelte andre scener, alt i alt nok til å gjøre The Magnificent Ambersons til en interessant og severdig opplevelse

Filmhistoriekurs

I samarbeid med Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo inviterer vi til åpne kurs i filmhistorie fra slutten av januar og utover vinteren. Universitetslektor Jon Inge Faldalen og professor Ove Solum holder foredrag om vesentlige filmer, epoker og reetninger i filmens historie, kombinert med visninger av relevante filmer. The Magnificent Ambersons viser vi i tilknytning til foredraget om klassisk Hollywood-film.

Kommentarer

/ Alle kommentarer