Casablanca

Casablanca, 1942. Regi: Michael Curtiz

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Casablanca
Aldersgrense
9 år
12 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
1942
Regi:
Michael Curtiz
Format:
DCP
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Utekstet
Spilletid:
1t 42min
Med:
Humphry Bogart, Ingrid Bergman, Dooley Wilson, Louis Renault

Casablanca er kanskje den eneste filmen som har alt. Umberto Eco har sagt at den ikke er en film, men «filmene»: Den har action, eventyr, mot, fare, spionasje, en eksotisk location, vennskap, skuddveksling, humor, intrige, et kjærlighetstriangel, en maskulin helt, en mystisk heltinne, patriotisme, politikk (uten å være for politisk), romantikk, offer, sentimentalitet, en gjennomgangsmelodi (Sam spiller «As Time Goes By» igjen og igjen), en tidsfaktor, en giftig skurk og en krig. Hva mer kan en forlange?

Bogie & Bergman

Vel, i tillegg har Casablanca en fantastisk casting: Koblingen mellom den tøffe, introverte Humphrey Bogart og den myke, sjenerøse Ingrid Bergman i de ledende rollene, er perfekt.

"Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine"

Historien om den eksistensielle helten som legger sine personlige problemer bak seg for å delta i kampen, kan ses som en ren appell til det amerikanske folket om å stille seg bak USAs involvering i krigen. Filmens største bedrift er koblingen av det underliggende moralske dilemmaet og filmens tørrvittige humor, som best kommer til uttrykk i one-linere de aller fleste filmelskere når som helst kan levere en eller flere av. Men Casablanca har ingen skarpe kanter, den er filmhistoriens største sviske – på godt og vondt.

Kommentarer

/ Alle kommentarer