Love & Mercy

Love & Mercy, 2014. Regi: Bill Pohlad

Love & Mercy er et biografisk drama om Beach Boys-legenden Brian Wilson. Filmen henter sin tittel fra åpningssporet på Brian Wilsons første soloalbum (1988), som med tiden har blitt hans signaturlåt, der man finner essensen av det wilsonske budskap.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Love & Mercy
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2014
Regi:
Bill Pohlad
Format:
DCP
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
2t
Med:
John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks, Paul Giamatti

Filmen skildrer to på perioder i Wilsons liv, der Paul Dano gestalter 1960-tallets Brian Wilson, mens John Cusack spiller den middelaldrende versjonen på 80-tallet.

60-tallet

1960-tallets Brian Wilson var den hardtarbeidende hitkomponisten som ble lei av formelen han selv hadde skapt. Han sluttet å turnere med The Beach Boys for å konsentrerer seg om å jobbe i studio med det ambisiøse albumet Pet Sounds (bandets sjette album på under to år) og den ufullendte Teenage symphony to God, kalt Smile.

80-tallet

Samtidig som Ronald Reagan kalte The Beach Boys America’s band, var Brian Wilson på tidlig 80-tall et vrak grunnet psykiske problemer, rusmidler og usunne matvaner. Familien så ingen annen råd enn å kontakte psykologen Eugene Landy. Håpet var at Brian Wilson skulle komme tilbake med evnene intakt, og at han igjen skulle ta kommandoen i studio, slik som vi ser i 60-tallsdelen av Love & Mercy. Under Landys 24-timers kontroll ble Wilson rusfri, han kom ned i matchvekt og begynte å lage musikk igjen. Men Landy ville ikke uten videre gi slipp på sin innbringende pasient etter at oppdraget var utført. Sentralt i 80-tallsdelen av filmen er det tilfeldige møtet mellom Wilson og bilselgeren Melinda Ledbetter, kvinnen som flere år senere skulle bli hans andre kone. Ledbetter var sentral i å få Wilson fri fra Eugene Landy. Hun bidro til at det som lenge var en lidelseshistorie, fikk noe i nærheten av en lykkelig slutt.

Boipic

Biopic-genren forbindes ofte med lettvinte tv-filmer. Todd Haynes I’m not There er et vellykket unntak, og den filmens manusforfatter Oren Moverman, har også bidratt til Love & Mercy.

Kommentarer

/ Alle kommentarer