Ex Machina

Ex Machina, 2015. Regi: Alex Garland

Denne kvelden viser vi Alex Garlands Ex Machina. Før filmen vil Teknologirådets direktør Tore Tennøe ha en samtale med professor i filosofi, Einar Duenger Bohn, fra det nystartede senteret for forskning på kunstig intelligens ved Universitetet i Agder.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Ex Machina
Aldersgrense
15 år
Nasjonalitet:
Storbritannia
Produsert:
2015
Regi:
Alex Garland
Format:
DCP
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
1t 48min
Med:
Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Alicia Vikander

Sammen med De nasjonale forskningsetiske komiteene og Teknologirådet ser vi på ulike problemstillinger knyttet til teknologi, forskning og etikk. Med utgangspunktet i filmen vil Tennøe og Bohn blant annet snakke om muligheten for at maskiner kan få «kunstig bevissthet og moral», og hva det eventuelt vil gjøre med oss mennesker.

Om Ex Machina

Den unge, enslige programmereren Caleb velges ut til å evaluere det nyeste prosjektet til firmaets geniale gründer og sjefsoppfinner, Nathan. Oppgaven er Ava, en tiltrekkende, men åpenbart kunstig robot. Hun er tilsynelatende full av menneskelige kvaliteter, men det store spørsmål er om hun bare er summen av sin programmering, eller om hun har utviklet ekte kunstig intelligens, med selvbevisstheten det innebærer? Og vil Caleb falle for henne, selv om hun åpenbart ikke er et menneske? Likeledes, vil Ava falle for Caleb? Ex Machina funderer med eleganse og stålkontroll på disse spørsmålene, samtidig som den tar oss med nedover i en mørk, paranoid labyrint, hvor ingen er helt til å stole på. Utstyrt med et urovekkende, malende lydspor av Portisheads Geoff Barrow, og de vestlandske omgivelsene rundt Juvet landskapshotell som praktfullt bakteppe, serverer Garland et strålende stykke futuristisk spenningsdrama som tilfredsstiller hode så vel som hjerte.

Kommentarer

/ Alle kommentarer