Stammen

Stammen, 2014. Regi: Myroslav Slaboshpytskiy

Det skjer stadig vekk: Filmer vi har tenkt å se på kino, blir tatt av plakaten før vi har rukket å se dem. Med Second Run gir vi deg en sjanse til. Her vil vi bare sette opp spesielt gode filmer som vi syns fortjener litt mer oppmerksomhet enn de fikk da de ble satt opp på kino.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Plemya
Nasjonalitet:
Ukraina
Produsert:
2014
Regi:
Myroslav Slaboshpytskiy
Format:
DCP
Språk:
Stum med tegnspråk
Tekstet:
Utekstet
Spilletid:
2t 11min
Med:
Grigoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy

Myroslav Slaboshpytskiy har med sin debutfilm Stammen manet frem et mørkt, opprivende og ytterst interessant univers. Som ny elev på en ukrainsk kostskole for døve blir Grigoriy kastet ut i en verden hvor enhver er seg selv nærmest og storsamfunnets moral ikke gjelder. All samtale foregår på tegnspråk og det er helt bevisst ikke tekstet – vi skal kun fokusere på det visuelle, være like fortapte i deres verden som de er i vår. Fotografen plasserer oss midt i handlingen, et flytende, håndholdt kamera følger elevene tett, gjennom en svindel på toget, hallikvirksomhet blant endeløse rekker av trailere og utøvelse av den brutaliteten som holder orden i rekkene. Ingen hjelp er å få fra lærere eller representanter fra verden utenfor, de er alle fremmede – uforstående til den kultur som har grodd frem, eller direkte medskyldige.

Døvhet på flere nivåer

Om denne stammen, med sin indre justis og hjerteskjærende utnyttelse av de svake, skal stå som et bilde på Ukraina eller hele menneskeheten kan være opp til den enkelte å ta stilling til, men at den er høyst original og medrivende er hevet over enhver tvil. Stammen ble et av de store samtaleemnene i Cannes 2014, hvor den fikk hovedprisen under kritikeruka og kun en svært tvilsom nominasjonsprosess hindret den fra å bli Ukrainas kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Kommentarer

/ Alle kommentarer