Paint Your Wagon

Paint your Wagon, 1969. Regi: Joshua Logan

Per Haddal vil innlede til denne viltre musikalen med høy underholdningsverdi.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Paint Your Wagon
Aldersgrense
12 år
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
1969
Regi:
Joshua Logan
Format:
70mm
Språk:
Engelsk
Tekstet:
Norsk
Spilletid:
2t 45min + pause og innledning
Med:
Lee Marvin, Clint Eastwood, Jean Seberg

I gullfeberens tidsalder inngår bonden Ben Rumson og gullgraveren Pardner et partnerskap i Californias gylne landskap. De kjøper en kone på deling, kaprer en diligence, kidnapper seks prostituerte og forvandler gruveleiren til en slagmark. Det hele foregår med et bakteppe av whisky, gambling og sang. "Paint Your Wagon represents an odd marriage of convenience between the manliest (the Western) and girliest (the musical) cinematic genres." - The A. V. Club

Filmsalongen

Filmen vises i Per Haddals Filmsalongen under 70mm-festivalen. Haddal skriver selv om filmen:
Clint Eastwood er en ruvende filmstørrelse, imponerende djerv og allsidig. Men «Paint Your Wagon» (1969) beviste nesten overtydelig at noen musikalstjerne med sangrøst er han ikke. Medspiller Lee Marvin  var nesten enda verre, men hans rustne fremføring av «A Wand´ring Star» ga ham en bestselger på plate. Som å høre regnvær sildre ned et rustent jernrør, sa medstjerne Jean Seberg. Marvin stjal showet med sitt nesten hemningsløse spill.

Alt tenkelig og utenkelig

Paint Your Wagon var utklangen av musikalfesten i bredformat som preget 1960-tallet. «Sound of Music» gikk 15 måneder på Colosseum kino i Oslo. Men det meste gikk galt med fremføringen av Wagon, den yre beretningen om to viltre gullgravere i det villeste vesten som deler en hustru!!!!! (Seberg). Alt tenkelig og mye utenkelig skjer i gullgraverbyen.

Underholdende

Innspillingen røk solid over budsjett, med upraktiske og stormannsgale produksjonsbeslutninger. Regissør Joshua Logans innfall var av sterkt variabel kvalitet, rollebesetningen ikke optimal. Vi kritikere snøftet foraktelig. Men mange ville se den. Det er ingen tvil om at filmen har en sterk underholdningsverdi - og morer også på andre premisser enn de planlagte. Å kalle filmen en vaklende kalkun er å ta for sterkt i, men den tilhører kategorien som gjør bruk av smilebåndet både mulig og ønskelig. Hyppig og grundig!

Oscarnominert musikk

Sangen og musikken til «My Fair Lady»-skaperne Loewe/Lerner, arrangert av Frank Sinatras dirigent Nelson Riddle, ble nominert til en Oscar. Også den har sterk underholdningsverdi. En tur med «Wagon» er og blir en heidundrende opplevelse!

Per Haddal

Kommentarer

/ Alle kommentarer