Norske 3D-filmer fra 1953

Norske 3D-filmer fra 1953

I samarbeid med Nasjonalbiblioteket gir vi deg tirsdag 27. mai kl. 18.00 muligheten til å se de første norske 3D-filmene som ble laget, og møte en av mennene bak, filmfotografen Gunnar F. Syvertsen.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Nasjonalitet:
Norge
Produsert:
1953
Regi:
Erik Hurum, Per Cedergren og Gunnar F. Syvertsen
Språk:
Norsk

Da den store 3D-filmbølgen kom på 1950-tallet, var det også flere som produserte 3D-film i Norge. Filmavisens fotografer Erik Hurum og Per Cedergren lagde to tredimensjonale programmer i 1953, hvert av dem med to reportasjeinnslag. Filmfotografen Gunnar F. Syvertsen produserte et eget 3-dimensjonalt kinoprogram med reportasjefilmer som ble vist på Carl Johan Teatret i Oslo, der køene av skuelystne strakte seg langt utenfor kinoen og nedover fortauet på Karl Johans gate. I begge tilfellene ble opptakene gjort ved hjelp av to 35mm-filmkameraer montert ved siden av hverandre, mekanisk koplet sammen for å ta opp synkront.

Filmavisens program

Filmavisens første program var ganske enkelt, med innslag om kronprinsesse Märthas ankomst til Fornebu og kunngjøringen av prinsesse Ragnhilds forlovelse med Erling Lorentzen. Det andre programmet var derimot meget velgjort, med reportasjer fra Cirkus Arnardo på Youngstorget og en besøkstur med marinefartøyet «KNM Bergen».

Gunnar F. Syvertsens program

Gunnar F. Syvertsens program besto av tre filmer, alle tatt opp av ham selv og assistent Åsmund Revold i løpet av knappe to uker i mai 1953. Først en reportasje fra da dronning Juliana av Nederland besøkte Norge, deretter prinsesse Ragnhilds bryllup – med etterfølgende besøk på Kon Tiki-museet - og til slutt en reportasje fra 17.mai-feiringen i Oslo. Filmene inneholder mange svært gode bilder fra Oslo og omegn og lar oss oppleve steder, mennesker og tidsånden på en annerledes og spennende måte.

Restaurert av Nasjonalbiblioteket

Produsent og fotograf Gunnar F. Syvertsen vil selv være til stede og fortelle litt om filmene og hvordan de ble laget, i samtale med sin 3D filmfotograf-kollega Morten Skallerud som også har utført restaureringen av filmene for Nasjonalbiblioteket.

Kommentarer

/ Alle kommentarer