Suspiria

Suspiria, 1977, regi: Dario Argento

Med denne filmen skapte Argento seg for alvor et navn i det europeiske filmmiljøet. Det var ikke lenger noen tvil om at den sagnomsuste italienske skrekkfilmindustrien hadde fått en ny mester.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Suspiria
Aldersgrense
18 år
Nasjonalitet:
Italia
Produsert:
1977
Regi:
Dario Argento
Format:
DCP 4K
Språk:
Engelsk/Italiensk/Tysk/Latin
Tekstet:
Svensk
Spilletid:
1t 38min
Med:
Jessica Harper, Joan Bennett, Alida Valli, Udo Kier

Suzy, en amerikansk danser, reiser til Freiburg i Tyskland for å begynne på en berømt balletthøyskole. I det hun ankommer skolen støter hun på en forvirret og livredd jente i full fart på vei ut. Suzy begynner å mistenke at suspekte ting foregår på stedet da hun senere får vite at jenta er blitt myrdet. Rare lyder og bisarre hendelser leder henne på sporet av okkulte krefter og heksekunst. Det viser seg etter hvert at lærerne holder på med langt mer enn dans.

Luciano Tovoli

Luciano Tovoli landet etter to års utdannelse fra Centro Sperimentale di Cinema landet han sin første jobb for Vittorio de Seta, kanskje den fremste dokumentarist Italia har frembrakt, da han skulle filme Banditi a Orgosolo på Sardinia. Jobben skulle ta 17 dager, men kom til å strekke seg til åtte måneder og ble et mesterverk i sort-hvitt. Selv om de Seta stakk av med trofeet for beste foto ved filmfestivalen i Venezia, var nok dette den beste filmskolen Tovoli kunne ha gått på og ble utgangspunktet for en rik karriere. Blant de mange store regissørnavnene Tovoli har jobbet for, finner vi Valerio Zurlini, Walerian Borowczyk, Ettore Scola, Barbet Schroeder og Michelangelo Antonioni – og Dario Argento.

Fargebruken

Med Suspiria dykket Argento for første gang ned i det okkulte og overnaturlige. Her var det stemningene og iscenesettelsen som skulle bli avgjørende. Musikken av den legendariske gruppen Goblin, som Argento spilte høyt på settet, er passende urovekkende og kulissene, utarbeidet av mesteren Giuseppe Bassan, gjør definitivt sitt for å skape den rette stemningen for filmens grusomme hendelser. Fargebruken er avgjørende i alle Argentos filmer, men i Suspiria gikk man ett skritt lengre. Filmen ble skutt på vanlig Eastmancolor 35mm film, men så kjørt gjennom Technicolor-prosessen som ga filmen helt ekstraordinære farger. For ytterligere å forsterke effekten har Tovoli fortalt at «To intensify the contrast of the colors, we took out a filter used to soften the borders so that every color could remain absolutely pure. We didn’t worry about having perfect borders, as it made it even more unrealistic.»

Lagre

Kommentarer

/ Alle kommentarer