Gold Fever

I samarbeid med Oslo Dokumentarkino og FIAN viser vi Gold Fever, en film om hvordan gruvedriften går utover lokalbefolkningen i en landsby i Guatemala.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Filmfakta

Original tittel:
Gold Fever
Nasjonalitet:
USA
Produsert:
2013
Regi:
J. T. Haines, Tommy Haines & Andrew Sherburne
Språk:
Engelsk, spansk, mam
Tekstet:
Engelsk
Spilletid:
1t 23min

I nesten ti år har Goldcorp Inc. drevet sin mest lønnsomme gullgruve, langt oppe i fjellene i Guatemala. Gold Fever viser konsekvensene landsbyboerne lever med etter at gruvedriften har ødelagt både grunnvann og sosiale forhold. Mens investorene, som det norste Oljefondet, får stadig større avkastning fra gruvedriften, kjemper lokalbefokningen daglig mot truslene den fører med seg.

Foredrag ved Viriginia Gomes fra FN

Etter filmen vil ekspert på menneskerettigheter Viriginia Gomes snakke om etiske investeringer og grenseløse rettigheter.

Sist høst måtte Norge svare for menneskerettighetenes tilstand i Norge overfor FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, den såkalte ØSK-komitéen. Her svarte Norge, representert av  Finansdepartementet, at de ikke anerkjenner forpliktelser i forvaltningen av Oljefondet etter ØSK-konvensjonen. I sin rapport etter høringen uttrykker komitéen bekymring for Oljefondets manglende strategi for å begrense risikoen for menneskerettighetsbrudd i de selskapene Oljefondet investerer i. Et av disse er gruveselskapet Goldcorp Inc. Viriginia Gomes er medlem av ØSK-komitéen.

Kommentarer

/ Alle kommentarer